Росен Плевнелиев преценил, че Кристиан Таков понякога е твърде краен и по тази причина решил да не издига кандидатурата му за Конституционния съд.

Това призна днес пред бТВ самият Пленвнелиев (президент на България от 2012 до 2017 г.) Той и бившият правосъден министър (2014-2015) Христо Иванов разказаха в студио спомени за починалия на 12 юли виден юрист.

Плевнелиев бе попитан защо Таков не е станал член на КС (публично известно бе, че обичаният от всички доцент е бил в "шортлистата" с кандидати на тогавашния държавен глава. В крайна сметка в края на 2015 г. той прати там проф. Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров, б.р.).

И даде следния отговор:

"Темата с КС и кой бъде негов член е изцяло в правомощията на държавния глава, доколкото той има право да назначава хора там. В рамките на всички назначения, които направих, търсих ясна логика и принципи кой трябва да иде там.

Водих дебати с всеки от кандидатите. Имах тежък разговор и с Кристиан. Кандидатите минаваха през филтър, в края на който тежката дума бе на държавния глава. Кристиан Таков бе един от кандидатите, но не единственият.

Нека сега истината излезе наяве. Разговарях с него и реших той да не бъде моят кандидат за КС. Посочих моите аргументи. Основният бе, че той беше по-краен в моята представа като на държавен глава. Той бе невероятен борец, истински във всичко, което правеше. Но виждате неговата самоирония, в която говори за умните и красивите, дето се разхождат по паветата, и за милионите други... Това е причината."

Доскорошният президент имаше предвид речта на Таков пред учредителното събрание на движение "Да, България". Преди разговора с гостите бТВ излъчи част от нея. Ето думите, за които спомена Плевнелиев:

"Има един голям наш проблем и той е, че се харесваме твърде много. Хайде да не бъдем умни и красиви, нека идеите ни бъдат красиви - казва Таков. - 

Защото, докато ние сме умни и красиви, в България има твърде много наши братя, които са извадили по-лош късмет от нас. Тия хора, извинявайте за правия текст, ние често ги презираме, тия хора се правим, че ги няма, и за техните стонове ние сме глухи. И после се чудим защо не ни следват, няма да ни следват, ние не сме част от тези хора, ние не изразяваме техните мечти.

Ние плашим гаргите, че ще отидем на Терминал 2, а те не могат да стигнат до съседното село, където има аптека, където може би ще го има лекарството, от което те се нуждаят. Затова, вместо да плашим гарги, хайде, не ви карам да идете да се запишете масово в организациите на БСП, напомням само, че сме забравили солидарността."

И Плевнелиев, и Христо Иванов заявиха, че са се възхищавали от характера на Кристиан Таков. Още при постъпването си на работа в президентството той предупредил държавния глава за нелечимата си болест. Но не се уморявал да работи. Макар че веднъж била преборена, болестта се завърнала. Той знаел, че му остава малко живот, но не се отчайвал.

"Само преди три седмици той бе готов да се кандидатира за Висшия съдебен съвет (ВСС). Ако се бе кандидатирал, щеше да иде на изслушване. Представете си ако беше отишъл в правна комисия, какви работи щяхме да чуем там", каза Христо Иванов.

"Той знаеше, че няма да бъде член нито на КС, нито на ВСС. Той съзнаваше, че ролята му не е да бъде там, а да бъде катализатор. Това означава понякога да имаш по-крайни позиции. Трябва понякога някой да хвърли камък. Той понякога го правеше", обобщи Росен Плевнелиев.

Опелото на Кристиан Таков е днес от 14 часа в столичната църква "Свети Седмочисленици".