Жители на китайско село съдят холандски колекционер за мумията на будистки монах, скрита в статуя, съобщава Би Би Си.

Според хората от село Янгчун в югоизточен Китай, статуята изчезнала от местния храм през 1995 г. Скулптурата на Буда била пазена там в продължение на хилядолетие, преди да бъде открадната.

Едва през 2015 г. ценният артефакт е разпознат от един от местните, след като е показан на изложба в Унгария. Тогава жителите на Янгчун се обединяват, за да върнат реликвата с помощта на китайските власти.

Когато статуята е сканирана преди няколко години, е открито, че в нея се намират останките на човек. Според жителите на селото мумията принадлежи на будистки монах, почитан в Янгчун от периода на династията Сун (960-1279 г.)

Случаят се усложнява от факта, че колекционерът Оскар ван Овърийм вероятно е разменил статуята с друг търговец за други будистки артефакти.

Според адвоката им Ян Холтуис,селяните могат да докажат, че са наследници на монаха.

“Имаме и достатъчно доказателства, за да докажем, че статуята наистина е откраднатата от храма“, коментира той пред АФП.

Адвокатът изтъква, че според холандския закон не е позволено да се притежава човешко тяло под никаква форма.

“Уверен съм, че ще спечелим делото“, коментира другият адвокат на ищците Лиу Янг след първия ден от процеса, който започна в петък в Амстердам. “Статуята принадлежи на селяните и смятам, че холандският собственик трябва да действа почтено, за да се спаси от затруднения“, казва той пред британския вестник “Телеграф“.

Адвокатът и преди е водил дела за връщане на откраднати и изнесени в чужбина китайски артефакти. Страната е направила свой приоритет връщането на ценни исторически предмети. Според държавни медии над 10 милиона китайски реликви са извън страната.

През 2013 г. френският милионер Франсоа-Анри Пинол върна артефакти от стария летен дворец в Пекин. Обектът е бил опустошен от британски и френски войници през 1860 г. по време на Втората опиумна война. Много китайски граждани смятат, че внушителната колекция от китайски артефакти в Британския музей е събрана тогава, но от ръководството на музея отричат.