Германският концерн “Даймлер” се е облагодетелствал с 3,32 милиона евро от сделка за доставка на 18 изтребителя “Юрофайтър” за Австрия, съобщават местни медии. За скандала пише в последния си брой от събота и германското сп. “Шпигел”.

По този повод австрийският политик Петер Пилц от „зелените“ е сезирал прокуратурата, която незабавно е завела следствие по подозрение в измама чрез престъпни схеми в особено големи размери.

Историята

На 1 юли  2003 г. “Юрофайтер ООД” – дружество с участие и на Германия чрез фирмата “EADS Daimler”, поема ангажимент до 2018 г. да достави на Австрия 18 изтребителя на обща стойност 4 милиарда евро.

Според Петер Пилц “Даймлер” е завишил чувствително цената, плащал е и подкупи. Така германският концерн се е облагодетелствал с 3,32 милиона евро за сметка на австрийските данъкоплатци. По този повод Пилц, известен с разкриването на корупционни схеми, е внесъл жалба в Главна прокуратура на Австрия. В нея той обвинява в измами мениджъри на “Даймлер”, но и представители на производителя на “Юрофайтър” - ЕADS (European Aeronautic Defense and Space Company).

Да припомним, че още през февруари т. г. отбранителното министерство на Австрия също депозира жалба, в която се твърди, че са били завишени цените на поръчаните от Виена изтребители с марката “Юрофайтер”. Така хазната е била ощетена с 1,1 милиарда евро.

“Жалбата е необоснована. Поръчката от страна на австрийски фирми, осъществена при посредничеството на “Даймлер” с ЕADS, е в пълно съзвучие със закона”, заяви говорител на германския концерн.