В 17.00 часа днес изтича срокът за депозиране пред Съвета за електронни медии (СЕМ) на документите на кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия, предаде БГНЕС.

Самото гласуване на петимата членове на СЕМ ще стане на 23 август. Ако не се стигне до избор на генерален директор на обществената телевизия, законът позволява настоящият шеф Вяра Анкова да продължи мандата си.

Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии, най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия, както и декларация за тригодишен опит на мениджърска позиция. Важно условие за представянето на кандидатите е представената от тях концепция за развитието на обществената телевизия.

Членовете на СЕМ приеха правила за избор на генерален директор на БНТ, според които до 8 август ще бъдат обявени допуснатите до участие в процедурата кандидати. На 17 август пък ще станат известни и тези кандидати, които са допуснати до изслушване. Това е нововъведение, тъй като досега всеки, който отговаряше на изискванията и беше подал всички необходими документи, имаше право да защитава концепцията си на публично изслушване.

Сега обаче СЕМ си запазва правото да отсява кандидатите предварително. Изслушването на допуснатите кандидати е предвидено за 21 и 22 август, а гласуването - за 23 август 2017 г. За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на Съвета за електронни медии. СЕМ има право на три последователни гласувания, ако и тогава няма избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.