Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира пред бТВ тази сутрин, че на българския пазар на труда вече има дефицит и „няма никакви кадри”. Това диктува вдигане на доходите и за миналата година те са нараснали с 10%.

Димитров обаче отбеляза, че в момента в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази в България.

„Македония е с над 15% напред и само Албания е зад нас по доходи на Балканите. В Румъния шивачките получават с 40% повече от тези у нас – макар да работят за едни и същи брандове.”

Президентът на КНСБ съобщи, че през миналата година фирмите са спечелили 15 млрд. лв. и „ако инвестират 20% от тях в кадрите си, служителите биха получили средно по 100 лв. отгоре”.

Пламен Димитров нарече „претоплена манджа” предложеното от вицепремиера Валери Симеонов премахване на класа - добавката за стаж.

„Евентуалното му приемане е изключително опасно, защото би премахнало единствения останал автоматичен механизъм за вдигане на доходите. Такъв тип бонуси има в големи компании в ред западни страни”, коментира синдикалистът.

Димитров не прие аргумента, че дългият стаж не означава задължително добър работник.

 „Искате ли да ви оперира млад студент, който сега е завършил, или професор с 25-30 г. стаж? Няма как да знаеш всичко, когато си завършил вчера. За младите трябва да има други бонуси.”

Пламен Димитров цитира данни, според които за 17 години 906 000 българи за заминали в чужбина без перспектива за връщане. Според него 1000 евро заплата извън София би върнала у нас много от хората, които в Германия към момента получават приблизително двойно повече.