Жители от столичния квартал „Дружба” се обявиха против новозапочнал строеж на зелена площ до езерото в квартала, предаде днес бТВ.

В неделя пристигнали багери, които започнали да разкопават терена близо до оазисчето на квартала - Дружбенското езеро, и опитали да сложат ограда. Хората видели случващото се и дошли да поискат документи и разрешителни за работата им.

Не са получили такива, а по-късно дошлите инвеститори им показали подготовка за мотивирано предложение за изменение на плана за регулация.

„Хората, които заграждат мястото, показаха документи, че площта е тяхна и искат да обособят частта от парка като техен терен”, посочи един от жителите.

Живеещите са категорични, че в района има сериозно презастрояване и смятат да сезират омбудсмана и да направят подписка срещу това.

Кметът на "Дружба" Ивайло Цеков казва пред телевизията, че досега не е постъпвало инвестиционно намерение, а в Дирекция "Архитектура и градоустройство" има въведено предложение за нова регулация. Той уточни, че теренът е частен и е предвиден в общия устройствен план за жилищно строителство. Кметът е категоричен, че ако бъде допуснат, строежът ще бъде публично представен и обсъден, а хората ще бъдат правилно и своевременно уведомени.

Живеещите бяха скептични, че обсъждането ще стане по правилата, затова кметът се ангажира да разлепи информацията в района и да я публикува в медиите.