"Много лошо", така нарече примирието в югоизточната част на Сирия израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Негативната оценка за постигнатото между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин споразумение той направи във Франция на срещата си с президента Еманюел Макрон. Основният аргумент на Нетанюху е, че по този начин се легитимира присъствието на ирански войски в района. Спорде него договореностите не са съобразени с интересите на Израел. 

Притесненията на Тел Авив са, че Техеран не само ще прати военни съветници, но ще разшири значително военния си контингент в Сирия, като изгради и бази на ВВС и ВМС, твърди вестник "Аарец", като се позовава на високопоставен израелски чиновник, съобщава "Нюз.ру".

Снощи Нетаняху е обсъждал по телефона с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън прекратяването на огъня в Сирия.

Формално примирието настъпи на 9 юли - веднага след разговора на Тръмп с Путин в Хамбург. По сведения на "Аарец" Тел Авив настоява зоната край границите на Израел и Йордания да се контролира от американски войски. Властите в Израел нееднократно са се изказвали против присъствието в тези зони на бойци от Иран или на терористичната групировка "Хизбула".

Още с влизането в сила на зоната за примирие военният министър на Израел Авигдор Либерман коментира:

"Израел си запазва правото на пълна свобода на действие независимо от договореностите между президентите Тръмп и Путин. Ще правим всичко, каквото считаме за необходимо."

Въпросът за контрола върху изпълнението на прекратяването на огъня продължава да е открит. Американските войски са разположени по границата с Йордания, но на границата между Израел и Сирия ги няма. Там действат миротворци от ООН, които нямат нито оръжие, нито мотивация да съблюдават примирието, защото те отговарят за зоната на Голанските възвишения.