Има предявено обвинение срещу бившия вече шеф на НДК Мирослав Боршош, съобщи говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова по бТВ. 

Тя не пожела да съобщи какво точно съдържа обвинителният акт, тъй като било редно Боршош узнае за това при явяването си при следователя.

"Той сам си публикува призовката в личния си профил във фейсбук. Мога само да кажа, че поводът е сигнал на ДАНС, постъпил в прокуратурата през февруари 2017 г., за нецелево разходване на средства за ремонта на НДК", допълни Арнаудова.  

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че трима министри - Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов, ще бъдат разпитани по случая "Мирослав Боршош".

На 14 юли бившият шеф на НДК оповести във фейсбук: 

"Градският прокурор на София Емилия Русинова и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщиха днес, че разследването по случая НДК продължава и опровергаха публикации, че ще ми бъде повдигнато обвинение. Часове по-рано обаче аз получих призовка да се явя като обвиняем. Дали някой самостоятелно не бърза да изпълни нечия поръчка? Сега не знам какво да направя – да ида или да не ида? Това е въпросът!"

 
По думите на Арнаудова в прокуратурата продължават да постъпват документи, свързани с дейността на НДК и се проверяват около 4000 договора. Тя не изключи вариант след разпита на високопоставени свидетели обвинението към Боршош да се конкретизира или към него да се добавят и нови обвинения. Арнаудова припомни, че разследването в НДК е започнало след сигнал до ДАНС от февруари т.г. за неправомерно разходване на отпуснати целево средства за ремонт на Двореца на културата.

Говорителката на прокуратурата, която днес даде изявления и по трите национални телевизии, разказа още подробности от дейността на държавното обвинение в последните дни: 

"Мъжът от Бяла, пребил Алекс пред дискотека заради цигара на 8 юли сутринта, е с ново обвинение - убийство по хулигански подбуди. Категорични сме, че ще защитаваме обвинението "доживотен затвор".

Тя коментира още и проблема с насилието над медиците, по пътя и в училищата.

"Не можем да се съгласим, че държавата не може да се справи с това насилие. Взе се решение, лекарите и спешните кабинети да имат денонощна връзка с прокурорите, за да събираме повече доказателства и да можем бързо да убедим съда, че лицето е виновно", отбеляза Арнаудова.

"Ще се искат най-тежките наказателни санкции, когато законът го допуска. Нямаме данни съдените към моменти да са се оказвали невменяеми", допълни тя.