Анхел Мария Вияр - шефът на Испанската кралска футболна федерация (РФЕФ), бе арестуван тази сутрин, предаде Ройтерс.

Обискирани бяха и офиси на РФЕФ в Мадрид и на Канарските острови.

Хайките са част от мащабно разследване за корупция.

Задържани са също така Горка - синът на Вияр, както и още няколко чиновници от федерацията. Сред тях е икономическият й зам.-директор Хуан Падрон.

Операцията се ръководи от съдията Сантяго Педрас и е под кодовото название "Сул". Това е френска дума и така се е наричала игра, подобна на футбол, появила се в Европа през XII век.

Жандармеристи от Гражданската гаврдия на Испания охраняват централата на футболната федерация в Мадрид, докато вътре тече обиск.

Арестуваните са заподозрени в сговор, измама и присвояване, се казва в съобщение на испанската полиция. Тези престъпления са свързани с организирането на приятелски мачове на националния отбор на Испания по футбол.

Подозрителните мачове са Испания - Босна (3:1) и Испания - Южна Корея (6:1). Те са играни съответно в Швейцария и Австрия броени дни преди началото на европейското първенство във Франция през лятото на 2016 г. По това време иберийците все още са действащи шампиони на Стария континент и всеки иска да играе срещу тях.

Има подозрения, че разследваните може да са се облагодетелствали лично чрез различни фирми и с организирането на тези мачове са ощетили РФЕФ, твърди в. "Марка".  Вероятно Вияр е облагодетелствал регионални шефове на футболната федерация, като е използвал произволно пари на РФЕФ. Така той се стремял да си осигури поредно преизбиране на поста. Футболният бос е облагодетелствал и сина си Горка.

Анхел Мария Вияр е начело на РФЕФ от 29 години насам, след като през май бе преизбран за осми път поред. Той е и член на Изпълнителния комитет на ФИФА.