Европейската комисия днес за пореден път отказа на журналистите в Брюксел текуща информация за хода на преговорите за "Брекзит". Тя ги призова да изчакат пресконференция на двамата главни преговарящи Мишел Барние и Дейвид Дейвис, насрочена за четвъртък.

"Преговорите по чл. 50 (на Лисабонския договор - б.р.) сега са в ръцете на бракоразводните адвокати", каза на редовния брифинг на комисията говорителят й Маргаритис Схинас. "Това са хората, които вършат работата. И ние имаме много добър бракоразводен адвокат", добави той по адрес на Барние, бивш еврокомисар и външен министър на Франция.

Вчера преговорните екипи се заеха по същество с основните въпроси на раздялата - правата на европейските граждани в Обединеното кралство и на британските - в ЕС; финансовите условия на раздялата и граничният режим между Ирландия и Северна Ирландия. Този кръг на преговорите трябва да завърши в четвъртък по обяд.

Вчера по обяд обаче Дейвис замина за Лондон, оставяйки екипа си да води разговорите в работни групи с представителите на ЕС. Според британските медии и "Политико", той не искал да отсъства от Лондон, докато сред управляващите консерватори кипи борба за мястото на министър-председателката Тереза Мей, чиято власт се оказа отслабена, след като тя загуби парламентарното си мнозинство в предсрочните избори, които сама свика на 8 юни.

Според американското издание Мей ще опита да затегне дисциплината в кабинета си, след като негови членове заеха противоречащи си позиции в медиите. Вчера тя се е консултирала с предшественика си Дейвид Камерън на "Даунинг стрийт" 10. "Таймс" го цитира, че няколко министри "трябва да бъдат привързани към сала" на кабинета, който се спуска "по много, много опасна река". Медиите разглеждат Дейвис и финансовия министър Филип Хамонд като претенденти за поста й.