Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане за задължително тълкуване на разпоредби от конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Искането е за тълкуване на разпоредбите на конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и икономическото развитие на държавата (чл. 19 и чл. 20).

Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус. Това са част от мотивите на държавния глава за сезирането на КС. 

Според президента тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС. 

Правната служба на Съвета на ЕС определи СЕТА като споразумение от смесен характер - то съдържа елементи, които са от изключителна компетентност на ЕС (като например търговията), но и такива, които изискват одобрение от националните парламенти (като например клаузи, свързани с регулаторните режими и инвестициите), каза пред Клуб Z дипломат, пожелал анонимност.

Според него държавният глава не пита конституционните съдии дали СЕТА съответства на българската конституция, а какъв е режимът на ратификация и кои части от споразумението подлежат на одобрение от Народното събрание.

Отказът на една от 28-те държави членки на ЕС да ратифицира СЕТА е достатъчен да блокира цялото споразумение - засега най-голямата сделка за търговия и инвестиции, която ЕС е сключвал. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на  Канада Джъстин Трюдо съобщиха по-рано, че тя ще се прилага частично от 21 септември т.г.

"Споразумението ще влезе изцяло в сила, след като процедурата по ратификацията му бъде завършена във всички държави-членки", каза за Клуб Z Даниел Росарио, говорител по въпросите на търговията в Комисията. "Комисията няма коментар по специфичните мерки в различните държави-членки в рамките на дискусията около ратификационния процес на споразумението на национално ниво".