Сателитни снимки показват огромна тайна военна база, която САЩ са изградили близо до град Кобане в Северна Сирия. Според плановете на Пентагона, тя е най-важната логистична база за американските военни в размирната страна.

Това пише в. “Билд”, който се е сдобил с ексклузивни сателитни снимки от американската ВВС база в Сирия. Изданието цитира експерти, които са стигнали до заключението, че стратегията на САЩ в тази страна е дългосрочна. Анализаторите са на мнение, че и след разгрома на ислямистката терористична организация “Даеш”, Доналд Тръмп възнамерява да поддържа център на влияние в Северна Сирия. Това обаче би довело до огромно напрежение с Турция.

Според разкритието на “Билд” авиобазата е с огромни размери. От платения уеб сайт става ясно също, че строителството е започнало през май 2016 г., още при управлението на Барак Обама.

Сателитните изображения обаче били противоречиви. Ако базата се търси чрез Google Maps, на мястото се появява пустиня. Чрез TERRA server обаче изградената ВВС база се вижда още от май т. г. Напомня се и фактът, че Google Maps постоянно актуализира картите си, но при случая с Кобане това така и не е станало. “Билд” се обръща към ТERRA, получава актуални сателитни снимки и ги анализира с помощта на военни експерти.

Така става ясно, че базата разполага и с жилищни помещения за войници, автопарк от 40 военни автомобила, инфраструктура за транспортни самолети, както и надеждна защита.

Новата база приличала на “непревзимаема крепост” в центъра на район, контролиран от Сирийските демократически сили (SDF). Това е кюрдско-арабски съюз, които с подкрепата на САЩ воюва срещу “Даеш”.

Факсимиле от статията в "Билд".

В скоро време авиобазата щяла да може да приема самолети от тип С-130 и С-17 - 53-метрови реактивни товарни самолети.

В момента в източната част на базата се изграждали и хангари, което говорело за подготовка за интензивни полети и дългосрочно разполагане на американски военни самолети.

“Билд” цитира британския експерт Карл Ортън, който потвърждава, че при размерите на военния обект може да се направи един единствен извод:

“САЩ възнамеряват да останат там дълго.”

Наличието на такава база в контролирана от сирийската опозиция територия можело да доведе до разрив на САЩ с Турция, чиято граница е само на 27 км. Ортън напомня също, че Турция смята SDF за терористична организация.

Журналист от “Билд” се е срещнал в Кобане с кюрдския активист Мустафа Абди. Според него военната база е била построена заради опасения от турско настъпление срещу кюрдските бунтовници.

“В базата се осъществява обучение на подразделения на Сирийските демократични сили, които са на подчинение на командването на САЩ. САЩ са наш съюзник”, заявява Абди.

Бившият военен и понастоящем анализатор на компанията Prime Source Майкъл Хоровитц е категоричен:

“Базата свидетелства за продължително присъствие на САЩ, за да може впоследствие да участват в определянето съдбата на Сирия.”

Наред с това било възможно САЩ да се изтеглят от Инджирлик и да разположат самолетите си в новата база край Кобане, която така ще се превърнела в основна за военните операции в Сирия и Ирак.