Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини похвали днес България и Македония, че решават споровете си без посредници.

Парламентът в Скопие днес гледа текста на двустранния договор за добросъседство с България, който е едно от условията Европейската комисия да поднови предложението си към държавите-членки да започнат присъединителни преговори с Македония. Другото е да се реши на спорът с Гърция за името на бившата югорепублика, което Атина вижда като претенция към северната гръцка провинция, която също се казва Македония. В него преговорите се водят с посредничеството на ООН.

"Искам да подчертая колко положително оценяваме факта, че Бившата югославска република Македония и България се справят двустранно, без никакво посредничество и улесняване, да постигнат важно споразумение, което ние приветстваме", каза Могерини на съвместна пресконференция в Брюксел с еврокомисаря по преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан, македонския външен министър Никола Димитров и вицепремиера Буйар Османи.

"Направени бяха добри стъпки, особено в отношенията със съседите. Знам, че точно в тези часове днес, в парламента в Скопие се представя текстът на договора с България -  стъпка, която ние приветстваме", каза Могерини. 

"Ние наистина оценяваме, че правителството се опитва да протегне ръка към своите съседи,  за да преодолее трудностите от миналото и да направи успешни ходове към по-нататъшна европейска интеграция", каза Хаан. "Много съм уверен, че успешните стъпки ще последват много скоро".

От 2009 година Македония очаква ЕС да започне преговори за присъединяване с нея. Въпреки предложението на Комисията те да започнат, задължителното единодушие между държавите-членки липсваше поради несъгласието на Гърция и България. Комисията замрази предложението си през последните две години заради политическата криза в Македония и дефицитите във функционирането на държавата и върховенството на закона, които тя открои.

Димитров каза, че новото коалиционно правителство на социалдемократите на премиера Зоран Заев и албанските им коалиционни партньори има за цел "да създаде независими и функциониращи институции, които да осигурят върховенството на закона, а не на един лидер  или на група лидери".

"Ние сме твърдо решени да използваме този втори шанс, който получаваме като държава", каза той. "Вече постигнахме базисен компромис за текста на договора със съседна България - едната от двете членки на ЕС, които са ни съседи".

Османи заяви, че правителството има намерение реформите му да са "включващи" за всички етнически и политически групи във фрагментираната 2-милионна държава, за да бъде издигната европейската интеграция като национален и надпартиен приоритет.

"Нашият план има две траектории - едната е адресиране на фундаменталните реформи, които ще подготвят страната да започне преговори и да стане членка на ЕС и втората траектория е адресиране на откритите политически въпроси, които са пречка по пътя на държавата към интеграция", каза той.

Правителството има план, съставен от цели, които трябва да простигне за три, шест и девет месеца, така че в следващия доклад по процеса на разширяване на ЕС през април 2018 година Комисията да поднови предложението си за започване не преговорите с Македония, каза Османи.

Това би станало точно по средата на българското председателство на Съвета на ЕС, един от чиито приоритети е европейската перспектива на Западните Балкани.

"С новото правителство, което е готово активно да се заеме с изостаналите реформи, има реална възможност страната да се придвижи напред по пътя на европейската си ингтеграция", каза Могерини.

Димитров каза, че с размяна на посещения с гръцкия му колега Никос Кодзиас правят стъпки към изграждане на доверие, което е основа за преговори за взаимноприемливо решение на спора за името.

"Няма да решим това, ако някоя от страните си тръгне победена", каза той. "Ще напреднем, ако всяка от страните си тръгне с вдигната глава".

"Да се държи Македония в чакалнята при затворени врати, не създава непременно положителен климат да се намери решение на проблема", добави той.

Вчера Кодзиас в интервю за интернет платформата "Юрактив" се изказа хладно за перспективите за решаване на спора. Той отчете по-коректния тон на новата власт в Скопие, но не видя промяна в позициите на страната по същество.

Кодзиас предупреди партньорите си от ЕС "да не глезят" управляващите в Скопие, за да не създадат от Заев "нов (Никола) Груевски", неговия предшественик, при който отношенията с ЕС стигнаха до най-ниската си точка.