"На път съм да им сложа юзди на Частните съдебни изпълнители (ЧСИ), след като депутатите подкрепиха на първо четене направените от мен предложения", каза омбудсманът Мая Манолова по БНТ. 

От 2013 г. насам прокараните от нея предложения влизат в пленарна зала за четвърти път.

„Промените са в четири основни направления. На първо място е хората да не могат да бъдат съдени за дългове, без да знаят за това. Второто е при малък дълг да не може да се блокира цялото имущество или трудовото възнаграждение на длъжниците. Последните две искания са за ограничение на максималните такси на ЧСИ и възможността да се обжалва оценката на изнесени за публична продан имоти“, разясни Манолова. 

 

"В Народното събрание има добра воля промените в закона най-накрая да бъдат направени. Този парламент може да остане в историята с това, че е освободил гражданите от игото на частните съдебни изпълнители. Въпреки че има много сериозно лоби и икономически интереси“, изтъкна тя.

„Има ангажимент от управляващите мнозинството, което чертае дневния ред да извърши тези промени до края на септември“, допълни Манолова.

Според нея има кръг от хора, който е събран да се занимава с дискредитацията ѝ, включително и с предложенията, които е внесла.

„Европейският съд за правата на човека вече има две решения срещу Словения и Латвия за продадени на безценица жилища за малък дълг. Възможно е и България да бъде призната за виновна за подобни казуси“, предупреди Манолова.

Тя засегна и въпроса за строителството на небостъргачи в столицата:

„Чудя се в София ли живея или в Манхатън, на кой град съм омбудсман, не може да има безконтролно строителство в "Стрелбище", в "Дружба", къде ли не“.