Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генeрал Пиер дьо Вилие е подал оставка, съобщи "Фигаро" на уебсайта си.

Мотивите за оставката са предложени от финансовото министерство съкращения в отбранителния бюджет.

На 30 юни мандатът на Дьо Вилие е бил продължен с една година до юли 2018 г., отбелязва всекидневникът.

Франция в момента отделя 1,78% от БВП за отбрана. Държавите от НАТО имат споразумение отбранителните им разходи да достигнат минимум 2% от БВП до 2025 г.

Тридесет хиляди френски военни са разположени в чужбина от Западна Африка до Близкия изток, а още 10 000 са ангажирани в антитерористичната операция "Страж" у дома.

Дьо Вилие, който е командвал френски механизирани батальони в Косово и в Афганистан, неколкократно е критикувал съкращенията на отбранителните разходи - последния път доста остро в закрито заседание на Националното събрание, предизвиквайки гнева на президента Еманюел Макрон.

Мандатът на генерала трябваше да изтече на 30 юли, но Макрон го помоли да остане на поста си, пише "Фигаро".

Вестникът го цитира, че френските въоръжени сили се нуждаят от 35 милиарда евро през 2018 година в сравнение с 32,7 милиарда, отделени за тях през тази година.

По късно през деня генерал Франсоа Льокоентр бе назначен за нов началник на генералния щаб, съобщи говорителят на правителството Кристоф Кастанер, цитиран от Асошиейтед прес.

Льокоентр е член на екипа на премиера Едуар Филип. 

Макрон е потвърдил целта си бюджетът за отбрана да достигне 2% от БВП до 2025 г., посочи Кастанер.

Льокоентр е служил в Сараево по време на войните в Югославия през 90-те години, а неотдавна командваше френската военна мисия в Мали за борба с ислямистките екстремисти.