Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за устройство и застрояване на София, с които се въвеждат 3 зони, където да се строят небостъргачи - сгради над 125 метра. Това съобщи народният представител Александър Ненков.

"Едната зона ще бъде около 7-и километър на бул. "Цариградско шосе", където и до този момент има сериозен инвеститорски интерес и вече има реализирани такива проекти. Втората зона ще бъде в район "Люлин", където е връзката с Околовръстен път. Третата зона, където се предвижда да се правят високи сгради, ще бъде в района около и зад Централна гара, където според главния архитект високите сгради няма по никакъв начин да затруднят живещите около тях и няма да нарушат гледката", обясни Ненков.

Всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хил. кв. м, трябва да има т. нар. транспортна симулация. Целта е да не се нарушава трафикът в квартала.

С промените се въвежда регламент, според който, ако един имот веднъж е утвърден като зелена система, той няма да може да променя предназначението си и върху него няма да може да се строи. Завишават се и глобите за увреждане на паметници на културно-историческото наследство на София.

Към момента физическите лица се санкционират за подобно нарушение с 1000 до 10 000 лв. С промените глобата за тях се вдига на 50 хил. до 100 хил. лв. Юридическите лица в момента плащат от 10 хил. до 100 хил. лв. За тях санкцията става от 50 хил. до 200 хил. лв.