Пaрламентът прие на първо четене промени в Закона за околната среда, които предвиждат обжалването на решенията за Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) да бъде само на една съдебна инстанция.

Промените целят съкращаване на времето за изграждането на обекти с национално значение (тоест облекчаване на инвеститорите) и избягване на дълги съдебни процедури по обжалване на ОВОС.

Окончателното приемане на поправките би прекратило негласната практика чрез поредица от обжалвания да се спират и протакат във времето инвестиционни проекти в магистрали, природни паркове и други, смятат вносителите - депутати от ГЕРБ, сред които и бившата екоминистърка Ивелина Василева.

Подобни са казусите с автомагистрала “Струма” и бъдещото развитие на курорта Банско. Същите проблеми биха възникнали и при предстоящото изграждане на автомагистрала “Хемус”. Поправките биха ограничили и влиянието на множество организации в сферата на околната среда, които често използват съдебни процедури, за да попречат на развитието на даден инвестиционен проект, смятат още вносителите.

Друг съществен момент в законопроекта е въвеждането на “особено съдебно производство”, чиято цел е решенията по жалбите да бъдат издавани до шест месеца от тяхното депозиране.

Поправките бяха гласувани на първо четене без никакви дебати в пленарната зала. Затова не се очаква да има проблем и с окончателното му приемане.