Проруските сепаратисти от нелегалните “народни републики” Донецк и Луганск, които в действителност са марионетки на руската окупационна власт в части от Източна Украйна, обявиха държава на име "Малорусия".

Дори Кремъл да не е поръчал пряко подобна прокламация, той може да я използва за своите трикове на изнудване правителството в Киев и на Запада. Всъщност Москва цели да принуди Украйна да склони да се даде автономен статут на Донецк и Луганск, без преди това руските военни да са се изтегли, сепаратистките банди са за разоръжени и украинското правителство да си е възвърнало контрола върху границата с Русия.

Без тези стъпки обаче биха били фарс свободни избори в откъснатите с насилие части от Източна Украйна, както се настоява в Минското споразумение. Официално Москва държи на договореностите от Минск, но не дава и знак, че ще изпълни поетите задължения, произтичащи от споразумението. Междувременно сепаратистите в Донбас продължават да изграждат своите псевдодържавни паралелни структури. Те са откровено престъпни.

Украйна да се дестабилизира

Стана известно и, че властимащите в Донецк и Луганск поддържат трудови лагери по подобие на ГУЛ-аг. Под господството им процъфтява терористичен произвол, партиите са забранени и според изказване на основателя на “Малорусия” това ще е така и в новата “държава”.

Кремъл пази коз - заплахата официално да я признае, ако Западът продължава да държи на исканията си. На първо място обаче се цели да се дестабилизира цяла Украйна, за да се отклони от пътя й към демократична Европа.

Не случайно прокламацията на псевдодържавата става на третата годишнина от свалянето на пътническия самолет MH 17 на територията на сепаратистите. Доказателствата, че машината е била свалена от руска ракета, са потискащи. Но Путин продължава категорично да отрича всяка вина. Фарсът “Малорусия” му идва като добре дошла маневра за отклоняване на вниманието.

Рихард Херцингер е редактор в ресор “Политика и общество” на в. “Ди Велт”, откъдето препачтваме коментара му. Преводът е на Клуб Z.