"Декларирах, че съм на разположение, ако има нужда от каквато и да било допълнителна информация."

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по повод вчерашния си разпит от звеното "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура и намекна, че не знае дали биха му повдигнали обвинения като принципал на НДК.

"Не съм по природа притеснителен", каза Дончев днес пред журналисти след настоятелни намеци от ръководството на прокуратурата.

Освен това периодът, за който обвиняват Боршош, от всички възможни поне 4 министри, съвпада с този, когато принципал беше именно Дончев.

Днес по време нарочно изявление пред журналисти, Дончев каза, че изпълнението на функциите на принципал на НДК и защитата на интересите на държавата са правени по начин, по който "рядко се извършва за едно търговско дружество".

Той е спокоен, защото се позовава на кореспонденцията между него и ръководството на дружеството. Дончев посочи, че не му е известно целевите средства за европредседателството да са харчени за други неща.

"Този, който го е причинил, трябва да си понесе последствието", каза Дончев.

В своя защита той изтъкна, че е получил всичко на всичко един сигнал за нередности в НДК, препратил го е на Агенцията за държавна финансова инспекция и е извършена проверка.

За това, че НДК трупало загуби и на него не му правило впечатление, той отговори:

"В началото поне сме коментирали темата, а после основно започнахме да си кореспондираме по нея, като аз настоявах за бизнес план или план за редуциране на загубата."

В отговор на въпроса защо е държал Мирослав Боршош година и половина въпреки загубите, той обясни, че ако след края на досъдебното производство има съдебен процес и Боршош бъде осъден за нещо, е склонен да поеме политическата отговорност.