България може да изпълни в срок препоръките на Европейската комисия, което да й позволи да предложи на държавите-членки да отменят мониторинга над правосъдието и вътрешните работи у нас,  каза днес в Брюксел министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя се срещна с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и с еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова. Тимерманс наблюдава т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, с който Комисията наблюдава реформите в съдебната система, полицията и борбата с корупцията у нас. В последния мониторингов доклад Комисията обяви, че ще предложи край на наблюдението, ако преди края на тази година България изпълни 17 препоръки. Между тях е приемането на антикорупционен закон и създаването на единен орган, който да го прилага подобно на практиката в съседна Румъния, която обект на същия механизъм.

"До края на месец декември тази година ще се изпълнят сроковете, такива каквито са... Постижими са работи се по тях и по всички препоръки, които са с постоянен срок...Така че целите са постижими", каза тя пред журналисти в Брюксел след срещата си с Тимерманс.

Цачева изрази оптимизъм, че законът за борба с корупцията ще бъде приет и ще даде първите си резултати преди края на тази година. По думите й комисията не държи той да позволява проверки по анонимни сигнали, заради които досегашните му версии бяха на два пъти отхвърлени от парламента. Според нея Брюксел държи повече на централизацията на борбата с корупцията под един орган и кодификацията (събирането в един акт) на сегашните норми в тази област, които съществуват в различни закони. 

"Ако имате предвид антикорупционния закон, неговия срок за приемане е до края на 2017 година. До 2018 година е достатъчен срок този законопроект да заработи и първите резултати от него да бъдат факт", каза Цачева.

Залогът на усилията е Комисията да предложи отпадането на мониторинговия механизъм преди България да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 година.