Магистрала "Тракия" може да се разшири с по една лента в двете посоки поне в участъка от София до Пловдив. Това стана ясно от изслушването на регионалния министър Николай Нанков пред транспортната комисия в Народното събрание.

"В момента се разглеждат различни варианти за осъществяването на проекта, тъй като след четири години ситуацията ще бъде много тежка", коментира Нанков.

Според данните от трафик камерите в пиковите летни дни на 2015 г. и 2016 г. по трасето са преминавали по 32-33 000 автомобила на денонощие, а през най-натоварения ден - 31 август, са отчетени над над 37 000. 

На срещата си с посланиците днес премиерът Бойко Борисов няколко пъти изтъкна, че "Тракия" е "отесняла" и трудно побира трафика към морето и обратно. При последното си посещение в Бургас той дори бил принуден да кара в региона на Ямбол със скорост, каквато може да се развива и на бул. "Цариградско шосе" в столицата. 

Изслушването на министър Нанков пред транспортната комисия всъщност бе по заплетения казус с търга за тол системата.

Повече от година процедурата блокирана от жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от различни участници. Последно търгът беше подновен през май, но кандидатите получиха абсурдно кратък срок да подадат оферти - 24 часа. И съвсем естествено последваха нови жалби.

Днес министър Нанков съобщи, че МРРБ се готви да заведе насрещен граждански иск срещу фирмите заради опити за "злоупотреба с право и пропуснати ползи".

По думите му Законът за обществените поръчки е "доста либерален" в частта с правото на обжалване.

Заради евентуалното въвеждане на тол системата се налагат структурни промени в пътната агенция в идния месец. Ще бъде създаден отдел "Електронно таксуване" към дирекция "Пътни такси и разрешителни", допълни Нанков.