Нямаше да назнача Джеф Сешънс за главен прокурор и министър на правосъдието, ако знаех, че той ще си направи самоотвод (президентът има предвид за разследването по връзките на хора от неговия екип с руски висши чиновници и намесата на Москва в изборите през миналата година - б.р.), заявява в интервю за "Ню Йорк таймс" Доналд Тръмп. Той очевидно е гневен, че Сешънс се е отказал и не участва в разследването на "руската афера", в която вече беше замесен и сина му Доналд Тръмп-младши заради контакт с руска адвокатка, която му обещала компромат срещу Хилъри Клинтън. Именно затова се е наложило той да назначи Робърт Мълър за шеф на разследващия екип.

Интервюто е продължило 50 минути, а разпространяването му доведе до поредния скандал на върха на управлението на САЩ.

Забележката към Сешънс е много остра срещу най-високопоставеното юридическо лице в САЩ и доскоро много близък политически съюзник на Тръмп, коментират медиите в Щатите.

"Джеф Сешънс прие работата, влезе в службата, но си направи самоотдов, което честно казано мисля, че е много нечестно спрямо президента", заявява Тръмп в интервюто. "Защо приемаш работата и после се отказваш? Ако бе казал, че ще си направи самоотдвод преди да поеме работата, щях да му кажа: Благодаря Джеф, но няма да те взема. Това е изключително нечестно - и това е най-меката формулировка - спрямо президента", обяснява още държавният глава.

Отначало имаше топли чувства между Тръмп и Сешънс, обаче постепенно над тях надвиснаха облаци. Както е известно главният прокурор беше скрил, че се е срещал с руски представители. Но после стана ясно, че най-малко два пъти се е виждал и разговарял с руския посланик Сергей Кисляк по време на предизборната кампания през миналата година. И се стигна дотам, че той трябваше да дава показания и да се оправдава пред Сенатската комисия, която разследва връзките на екипа на Тръмп с Москва.

Джеф Сешанс положи клетва преди да отговаря на въпроси в Сенатската комисия.

"Джеф Сешънс даде някои лоши отговори. Той отговори на някои прости въпроси и отговорите трябваше да бъдат прости. Но не бяха", подчертава Тръмп в интервюто

Според източници на Си Ен Ен Сешънс нямал намерение да подава оставка след нападките на президента Тръмп. А говорителка на Министерството на правосъдието е отказала да коментира интервюто и атаката срещу Сешънс.

Тръмп заявява, че бившият шеф на ФБР Джеймс Коми му донесъл папка с уж уличаващи го доказателства. 

"Но аз веднага му казах, че това е боклук. И вече не мислех за папката, а за човека. Това е фалшива сделка", разказва президентът.

И добавя:

"Направих на страната чудесна услуга като уволних веднага Коми".

Президентът не изключва възможността Коми да е искал да му оказва натиск с компрометиращите документи.

"Той ги сподели тези неща, защото искаше аз да помисля, че у него има нещо срещу мен", казва Тръмп. "Но това бяха просто измишльотини, нямаше нито една вярна дума, беше просто измама."

Доналд Тръмп категорично заявява, че не е оказвал натиск върху Коми да прекрати разследването срещу неговия бивш съветник по националната сигурност генерал Майкъл Флин.

Както е известно Коми даде показания под клетва пред Сенатската комисия, в която заяви, че Тръмп му е оказал натск да спре разследването. А това се тълкува като "възпрепятстване на правосъдието", което е основание да се иска импийчмънт на държавния глава.

"Показанията му в Конгреса бяха натъпкани с лъжи", отсича президентът в интервюто.

Той говори и за т.нар. втора среща с Путин в Хамбург, за която се разбра вчера и предизвика много коментари, защото не бе огласена. Според медиите разговорът е бил близо час в края на официалната вечеря за лидерите на Г-20.

"Вече идваше времето за десерта и отидох да видя Мелания (по време на вечерята съпругата на Тръмп беше седнала до Путин - б.р.). И когато стигнах поздравих Путин. Говорихме около 15 минути. За разни работи. Беше много интересен разговор. Основно си приказвахме за осиновяване, за осиновяване на деца от Русия", разказва Тръмп пред вестника.