Сенаторът Джон Маккейн има рак на мозъка, става ясно от изявление, публикувано на сайта на законодателя.

На 14 юли той е бил опериран в медицинския център във Финикс, щата Аризона. Отстранено е било петно от изтекла кръв с размерите на около 5 сантиметра край лявото око. И тогава лекарите са му поставили диогнозата "агресивен рак на мозъка", чиито клетки се разпространяват много бързо. 80-годишният Маккейн се чувства удивително добре, но няма да работи поне още една седмица, съобщава лекарският екип.

Специалистите се опасяват, че изтичането на кръв може да се повтори. Най-вероятно сенаторът ще бъде подложен на лечение радио- и химиотерапия.

"Сенатор Джон Маккейн винаги е бил борец. Мелания и аз мислено сме с него и цялото му семейство. Оздравявай бързо", е пожелал Тръмп на сенатора, съобщиха от Белия дом.

Маккейн е избиран 6 пъти за сенатор. Той е бивши пилот и е герой от войната във Виетнам. През 2008 година се кандидатира за президент. Републиканецът е един от най-отявлените критици на Тръмп и Русия. Той се изказваше остро и срещу външната политика на Барак Обама.

"Джон Маккейн е американски герой и един от най-смелите бойци, които някога съм познавал. Ракът не знае пред какво се е изпровил. Прати го по дяволите, Джон", коментира Обама. 

България би представлявала идеално място за евентуални военни бази на САЩ в борбата срещу глобалния тероризъм, заяви Маккейн на среща през 2003 година във Вашингтон с тогавашния български външен министър Соломон Паси.

"Радвам се, че нашите приятели отмениха строителството на газопровода (Южен поток - б.р.) , който трябваше да мине към Европа", коментира малко след посещението си у нас през декември 2014 г. Джон Маккейн.

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток" докато текат консултациите с Европейската комисия, обяви преди това премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.