"До момента нямам сериозни възражения към работата на Владимир Писанчев. Нямаме намерение да го отзоваваме."

Това заяви днес външният министър Екатерина Захариева пред бТВ.

Поводът бе писмото на българската общност в Солун, която искаше да бъде отзован бившият шеф на ДАНС. В момента той е консул във втория по големина гръцки град.

Захариева обаче призна, е има какво още да се желае във всички консулски служби. Според нея нещата там не са добре от години насам. И все пак най-малко са оплакванията именно от Гърция. А там има над 200 000 българи.

"Някога консулските служби са били на по 15 квадрата, с едно гише. Не се е предполагало да обслужват толкова хора. Днес обаче нещата са много различни. Консулската служба в Лондон например обслужва един град с населението на Пловдив", изтъкна тя.

Министърката бе категорична, че трябва да се разширят пространствата на консулските служби и да се въведат електронните услуги. Един от проблемите е, че много хора не знаят, че могат да пратят заявлението онлайн до дипломатическата мисия и след това да идат там, само за да го подпишат.

Същевременно България няма посланик в Гърция от октомври 2016 г. 

"Призовават ни да пратим. Факт е, че бързо трябва да има титуляр на посолството", допълни Захариева.

От Гърция разговорът премина към Македония и към договора, който София и Скопие се очаква да подпишат на 2 август. Отново бе повдигнат въпросът признаваме ли македонски народ и език.

"За езика аз цитирах декларацията от 1999 г., но очевидно малко хора са я чели. След това езиковата кауза е използвана поне 7-8 пъти", коментира Захариева обвиненията срещу нея в Народното събрание, че е родоотстъпничка.

И обясни:

"Договорите не признават нито езици, нито народи. Това означава, че подписваме договорите на официалните езици - македонски съобразно конституцията на Република Македония и български съобразно българската конституция. Тълкувайте го както искате."

България има много работа за укрепване на отношенията си с Македония.

"Ние нямаме бърза работа. Премиерът Заев на няколко пъти каза, че ние имаме обща история. Този договор е важен, защото декларацията беше оспорвана, че няма задължителна сила. В договора има механизъм за изпълнение. Ние водим преговори с правителство. Нямаме намерение да провеждаме преговори с партии. Да бъдат така добри да изберат  как искат да продължат, дали да се правят на велики или да бъдат съвременна държава", допълни Захариева.

Тя смята, че ЕС изглежда по-обединен покрай предстоящия "Брекзит". И дори се шегувала с британския си колега Борис Джонсън. Казала му да идва по-бързо у нас, защото след излизането на Великобритания от ЕС на гражданите й ще им трябват визи.

Нито външното министерство, нито МВР, нито ДАНС са информирани за черния списък на Турция, в който има 77 български граждани. те нямат право да стъпват там заради подозрения за връзки с тероризма. Поискали сме официална информация, но още не сме я получили.

"Не бих казала", отговори Захариева на въпроса дали Турция е станала по-демократична след опита за преврат преди година.

"Ние осъдихме опита за преврат, защото власт не се сменя със сила, а с избори. Но следим с тревога част от случващите се там процеси. Призивът на всички от Европа е, че Турция трябва да се придържа към демократичните принципи", каза министърката.