САЩ прекратяват въоръжаването и обучението на бунтовнически групи, които се сражават с режима на Башар Асад в Сирия, съобщава "Вашингтон пост". Според държавни служители, целта на решението е да се подобрят отношенията с Русия, която подкрепя сирийския президент.

Програмата на ЦРУ за трениране и въоръжаване на бунтовнически групи беше обявена през 2013 г. като част от усилията на бившия президент Барак Обама да принуди Башар Асад да се откаже от властта, но не е постигнала желаните резултати, коментират американски държавни служители. 

Решението е взето от американския президент след консултации с Хърбърт Макмастър, съветник по национална сигурност, и директора на ЦРУ Майк Помпео преди срещата на Тръмп с руския му колега Владимир Путин, твърди "Вашингтон пост". Спирането на подкрепата за бунтовниците не е част от преговорите между САЩ и Русия за прекратяване на огъня в югозападна Сирия, където действат подкрепяните от САЩ групировки.

Програмата за въоръжаване и обучение на бунтовниците противоречи на руските интереси в Близкия изток и създава пречки за сближаване между САЩ и Русия, към което Тръмп очевидно се стреми. През 2015 г. Русия открито се включи в гражданската война в Сирия на страната на Башар Асад, който е подкрепян от Иран и шиитски групировки като "Хизбула".

С прекратяването на програмата на ЦРУ, действията на САЩ в Сирия се ограничават до въздушни атаки срещу терористичната организация Ислямска държава и подкрепата за кюрдските бунтовници, които се сражават с джихадистите на терен.

Според някои анализатори решението за прекратяване на подкрепата за бунтовниците може да навреди на авторитета на САЩ и да укрепи позициите на радикални групировки в Сирия.

"Попадаме в капана на Русия", казва Чарлз Лестър, сътрудник в Института за бликоизточни изследвания в САЩ. "Правим умерената съпротива все по-уязвима... На практика й отразваме главата."

Американски държавни служители коментират, че програмата ще бъде прекратявана на фази за период от няколко месеца. Възможно е част от екипировката и тренировъчните лагери да бъдат използвани за други цели, например борба срещу Ислямска държава.

"Не можем да си позволим напълно да изоставим тези сили", казва Илейн Голдънсбърг, бивш служител в администрацията на Обама. "Ако бъде прекратена напълно подкрепата за бунтовниците, тове би била огромна стратегическа грешка."

Решението за прекратяване на подкрепата за бунтовниците е съгласувано с Йордания, където са част от тренировъчните лагери.

След срещата между Тръмп и Путин на форума на Г-20 в Хамбург, двамата обявиха, че са постигнали съгласие за прекратяване на огъня в югозападна Сирия, където действат подкрепяните от САЩ бунтовници.

Преди три месеца Тръмп бомбардира база на сирийските правителствени военновъздушни сили след като обвини Асад в използване на химическо оръжие срещу цивилни. Тогава Ники Хейли, американският постоянен представител в ООН, заяви, че "по никакъв начин не виждаме мир в региона с Асад начело на Сирия". Гражданската война в Сирия избухва след началото на протестите срещу управлението на сирийския президент, а по време на продължилите вече шест години сражения, режимът му извършва множество военни престъпления, документирани от международни организации.

Отношенията на Тръмп с Русия са подложени на сериозни критики заради вероятната намеса на страната в президентските избори в САЩ миналата година. Преди седмица беше разпространена информация за среща на сина на американския президент с руска юристка и бивш съветски шпионин, които е трябвало да предоставят компрометираща информация за опонента на Тръмп в президентската надпревара Хилъри Клинтън.