Последно - плащанията в брой остават с праг до 10 000 лв и няма да бъдат ограничени до 5000 лв. от 1 януари догодина. Парламентът не прие предложението за промени на ГЕРБ, като това не е първият им (неуспешен) опит за рязко намаление на сумите, които могат да се плащат кеш. Първоначалното предложение на управляващите беше още по-драстично - праг от 5000 лв. от 1 август, 3000 - от 1 януари 2018 и 1000 лв. от началото на 2019 г. След остри критики от ГЕРБ решиха да се спрат на ограничения от 5000 лв. от началото на новата година. То и това не мина през залата.

Мотивът на депутатите от партията на Бойко Борисов бе, че ограничаването на кешовите плащания е една от мерките за борба със сивата икономика. Нито един от изказващите се по темата в залата по време на гласуването на промерите в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, чрез който бяха направени промените за кешовите плащания, не обясни как точно мярката бори сивия сектор.

Аргументите на ГЕРБ, обобщени от Менда Стоянова, звучаха така:

"Сега е Видовден, колеги, когато гласуваме ще се види кой е "за" нелоялната конкуренция, защото сивата икономика я захранва и оттам удря малкия и средния бизнес, кой е "за" парите в кеш в джобовете на бизнесмените".

Неин колега пък обяви как е по-добре "бабите да си държат парите в банка, отколкото да ги хвърлят през прозореца на измамници" и как по-ниският праг не пречел на гражданите, защото "колко пъти в годината се налага да правят плащания над 5000 лв."

От БСП се обявиха против свалянето на прага, припомняйки, че законопроектът не е придружен от задължителната оценка на въздействието. Георги Търновалийски от левицата съобщи, че към мотивите си от ГЕРБ не са приложили дори справка как предишното сваляне на прага от 15 000 на 10 000 лева се е отразило на фиска в рамките на 2016 г., за да мотивират потенциален ефект от ново падане на праговете наполовина.

Друг аргумент "против" бе, че ограничението е само в полза на банките, тъй като плащанията по банков път и чрез ПОС-терминал подлежат на такси, които се плащат и от търговците, и от потребителите при всяка транзакция.

Дори Павел Шопов от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти", цветисто обяви как мярката е изцяло в угода на банките, макар гредната му точка да бе по-скоро против "либералните сънища" за свят от безкешови плащания.

В крайна сметка предложенията на ГЕРБ бяха отхвърлени от пленарната зала и остана сегашният режим - плащания в кеш до 10 000 лв.