"Това рухване е по-добрият начин, отколкото да рухне цялата държава."

С тези думи наблюдаващият прокурор по делото КТБ Иван Гешев защити действията на държавното обвинение от лятото на 2014 г. Той допълни, че прокуратурата е единствената институция, която си е свършила работата в дадената ситуация и че дори по техни изчисления банката-пирамида е щяла да се срине по естествен път в края на 2016 г. или началото на 2017 (защото дотогава щяла да купува все още разни важни хора в държавата и журналисти, поясни Гешев). Но тогава дупката щяла да бъде 10 млрд. лв. или повече.

Въпреки заключението му за "естествения път", той не се съгласи с констатациите на журналистите: това, че са се намесили по този начин, я е срутило по "неестествен" път... За сметка на това поясни, че не са влизали в офиси на КТБ, а  в кухи дружества, които са на същите адреси.

А прокурор Гешев не е виновен, че "г-н Василев, който ръкводи структурата, е преценил, че в една сграда следва да се намират основните офиси, регистрации на тези кухи држества, а по съвместителство и клон на тази банка, за да бъдат обслужвани".

На въпрос - защо Делян Пеевски или Ирена Кръстева ги няма сред изредените кредитополучатели или изобщо под някаква форма свързани лица в обвинителния акт, Гешев отговори, че "и г-н Путин и Обама също ги няма".

"В хода на разследването ние не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски и да представят описаната схема. Ние по това дело не сме установили такива данни - че той е получил пари от КТБ", убедителен бе Гешев.

Все пак на настоятелните журналистически въпроси - не са ли установили поне някака съпричастност на някой от тях с дупката от над 2,5 млрд лв., която прокуратурата претендира, той каза, че отделно от това дело се водят още 24 досъдебни поризводства срещу различни хора. Но за тях не знаел, защото те са в Градската прокуатура.

Шефката са спецзвеното "Антикорупция", което е част именно от градската прокуратура, Румяна Арнаудова - също не каза нищо по въпроса.

Ако обаче били чакали и тези производства, разследването щяло да продължи 30 години, и тогава да го питаме защо се бавят...

След като днес прокуратурата внесе обвинителен акт и разпространи гигантско прессъобщение, касаещо обвинението, шефът на спецпрокуратрата даде брифинг, изпълнен с живописни метафори, неочаквани сюжетни обрати, апосиопези, алегории и мн. др.

На него Гешев благодари изрично на екипа си, на главния прокурор Сотир Цацаров и на ... първото правителство на Бойко Борисов, което отпуснало пари за международни експерти.

Първо стана ясно, че самият обвинителен акт "с възможно най-минималния шрифт" е над 210 000 страници.

Прокурор Гешев каза, че разполагат с най-големия обем информация за случая с КТБ – с който не разполага нито една държавна структура.

Той нарече делото уникално и освен това:

"Съпоставено с другите дела в България, е като сравнение между операция от апендисит и присаждане на глава. Задачата, която седеше пред екипа по това дело, беше със сложност, близка до тази с дизелов двигател да се кацне на луната.

Ние сме кацнали - дали ще дишаме и как ще протече процесът, ще видим", въздъхна Гешев.

Може би общото усещане за приповдигнат патос накара Илияна Беновска да го пита развълнувано подготвил ли си е "изход", ако случайно съдът не осъди виновните и дали чувства живота си застрашен... 

Гешев изреди безспорните им успехи, като освен че делото е с невиждан обхват и обем, за пръв път щетата е процент от БВП на цялата държава.

Освен това, то "едва ли може да се сравни с която и да е друг афера в световната история", подчерта обвинителят. И изреди, че с откраднатите пари можело да се превъоръжи армията и да се достроят всичките магистрали.

Той нарече лъжа писаното, че предметът на разследване са само 205 млн - лв. присвоени от Цветан Василев (така беше в началото на делото, б.л.). Сега става въпрос за 2,5 млрд. лева, присвоени от организирана престъпна група чрез фиктивни кредити, както и и престъпления по служба от лица от БНБ, които вместо надзор са осъществявали "по-скоро закрила".

И още...

"Обвинителният акт по делото - над 210 000 стр., плюс делото, което е 1360 тома се получава размер, сходен с една читалищна библиотека. Не го казвам като повод за гордост", обяви Гешев.

Той поразсъждава, че обществото има има остро усещане за несправедливост и една от основните причини е архаичният НК.

"Надявам се и съдът да ни опорвергае, че делото ще продължи няколко петилетки", даде заявка прокурорът.

Една от причините да даде днешния брифинг, била да разбие и всички лъжи, които се разпространяват:

- Че КТБ е здрава, системна банка. "Нито е здрава, нито е системна, а в последните години от съществуването си не е и банка". Била чиста пирамида.

От прегледани 162 кредита , т.е. - около 3,6 млрд. от усвоените кредитни средства – от тях повечето са предоставени на дружества, които не генерират парични потоци от дейност.

- 74 % от общата сума на предоставените средства по кредити се отнасят към новоучредени дружества – създадени максимум 6 месеца преди отпускането на съответния кредит, или дори в дните преди него.

- Някои дружества са отчитали приходи от лихви по-големи по размер, отколкото от нормална оперативна дейност.

- Липсват нормални документи, с които са бил задължени да предоставят кредитополучателите, при 68 % от отпуснатите кредити. Липсват документи, че са изпълнени ключови вътрешни процедури при 75 % от проверените заеми. Документи, удостовряващи вътрешен анализ на банката, не са налични при 89 % от заемите.

- При предоготварянето за нито един от 185-те анекса към сключени договори, не са налични всичките нужни документи, а в 8 случая - за едни 16 млн. лв., няма каквито и да е документи.

- Кредитите в КТБ са одобрявани средно за 1,7 дни, а при почти 80 % - за 0 дни. Т.е. - днеска заявяваш и веднага получаваш, каза Гешев.

- Обезпеченията не са били учредени при цели 43 % от пуснатите кредитни линии.

- При други 23 % за залог са приети настоящи и бъдещи вземания на кредитополучателя по сметки в КТБ, в които няма нищо.

- От споменатите кредити 86 - или 53 % от случаите, дадените от банката средства не са използвани за целта, предвидена по договор.

- При 82 % усвоените срдства незабавно са били превеждани към 11 дружества, които са обслужвали бизнеси на собственика.

- 62 % частично или изцяло са ползвани за изплащането на главница или лихва на други фирми (което е и класическа дефинициа за пирамида, б.р.).

Според експертизата още 2011 г. капиталът е изяден или е липсвал и ако БНБ си беше свършила работата, още през 2011 г. на тази банка трябваше да й се отнеме лицезнът.

Гешев обаче изпадна в затруднение, когато го питаха как така Иван Искров не е знаел нищо - трябвало да се чете Законът за банките, който ясно поставя отговорността само на ресорните подуправители на БНБ, които отговарят за надзора. Нататък не била негова работа да преценява вината на Искров.

Прокурорът обяви и как са се стопили активите и оспори митовете, че КТБ имала много активи:

По оценка на "Прайс уотърхаус" заварените активи са малко над 1,3 млрд - от 6-7 млрд. привлечени средства.

В този милиард и малко "влизат кошчета за боклук, химикалки, компютри, картини, каквото се сетите".

"Останалите – между 1-1,5 млрд са раздадени в пликчета, торбички, чувалчета – става въпрос за корупция в най-общ смисъл казано."

Оказа се, че е толкова "в общ смисъл казано", че Гешев не отговори защо единственото име на политик, което има в доклада, е на Николай Бареков.

Той бил "най-яркият пример, при който е най-драстична ситуацията - като знаков пример".

Иначе другите политици кои са - да дойдем на делото и да ги видим - 400 души свидетели са, но не ги делил на политици, журналисти, синдикалисти и пр.

С около 1,5 млрд. са закупени активи, "към които банката няма никакъв контрол", защото парите са дадени на кухи дружества, те отпускат заем към други дружестма накрая то закупуваа актив. Но синдикът вече от това кухо дружество не може да вземе нищо.

"И накрая едни 1,5-2 млрд., които просто са разпилени в лоши бизнесвложения. Както казва народът – чждото прави човека щедър", философски заключи прокурорът.

"Последната теза, която е дълбоко невярна, е, че държавата е спасила една друг идентична банка, а не е спасила КТБ. Никоя държава в света не спасява пирамиди", каза Гешев по повод далеч по-успешната интервенция на държавата  в ПИБ.

Що се отнася до Бисер Лазов - основният свидетел на прокуратурата, бивша "дясна ръка" на Цветан Василев - той не е съзнавал обективно, че върши престъпления, а и не е бил част от банката, която отпуска кредитите.

"Един обяснява обективно какво е възприел, друг обяснява обективно той какво е възприел. Това дело ще се реши от експертизите... Свидетелите са бонус към ситуацията."