Великобритания признава, че има финансови задължения към ЕС при излизането си от него, но има и права. Това заяви главният й преговарящ Дейвид Дейвис днес на съвместна пресконференция с колегата си от страна на ЕС Мишел Барние в Брюксел.

"Ние сме страна, която признава международните си отговорности и права и ще търсим да упражним едните и другите  за в бъдеще", каза Дейвис.

"Обединеното кралство призна миналата седмица съществуването на финансови задължения към Съюза след датата на оттегляне и необходимостта да погаси тези задължения", каза Барние. "Очевидно само по себе си това признание позволява да започне колкото може по-скоро работата по идентифицирането на тези задължения за плащане".

Според медийни публикации ЕС ще представи на Великобритания сметка между 65 милиарда и 100 милиарда евро и повече. Преговарящите досега се въздържат  да назовават числа. Барние каза, че през изминалата седмица страните са се спрели върху правния анализ на задълженията.

Остава фундаментална разлика между ЕС и Великобритания за начина, по който да се гарантират правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британците в ЕС, каза още Барние. Той посочи различията за бъдещото събиране на семействата и преносимостта на някои социални права.

ЕС не вижда никакъв друг начин правата на гражданите да бъдат гарантирани, освен като остат под юрисдикцията на Съда на ЕС в Люксембург. Британското правителство не е съгласно. Въпросът ще бъде на масата в следващия кръг на преговорите, каза Барние.