Лентата “Живи легенди” на младия талантлив режисьор Николай Илиев беше избрана за "Най-добър международен филм"("Best International Feature") на Manhattan film festival в Ню Йорк снощи.

“На 30 юни от 21 ч. в рамките на фестивала прожекцията на “Живи легенди” е минала при много сериозен интерес и вълнуващи срещи с публика и професионалисти в сферата на киното”, съобщи пред Клуб Z щастливият баща, театралният режисьор Бойко Илиев.

На 27 юни във Вашингтон е имало прожекции на двата филма на Ники Илиев - "Чужденецът" и "Живи легенди" пред българската общност, под патронажа и съдействието на Елена Поптодорова. Зрителите, развълнувани от филма, са благодарили на Илиев за позитивното представяне на нашата страна, от което всички имаме нужда, каза още бащата.

Ники Илиев триумфира на Manhattan film festival. Снимки: личен архив.

Първият филм на Ники Илиев “Чужденецът” спечели три престижни награди – “Най-добър чуждестранен филм” на същия фестивал в Манхатън, “Най-добър пълнометражен филм” и “Най добър сценарий” в Comedy festival в Лос Анджелис, както и приза на публиката на “Златната роза” във Варна. Лентата продължава с успех да се върти в Испания, в няколко града в Германия, в Австрия, Италия, Великобритания, Унгария, Чехия, Ню Йорк и Лос Анджелис, в Канада, Франция, Финландия и др.

За разлика от “Чужденецът”, който е романтична комедия, “Живи легенди” е по-скоро комедийна драма с малко приключенски елементи. Група приятели се срещат 15 години след абитуриентския си бал заради проблем на един от тях и преоткриват много неща за себе си. Получават възможност да изпълнят мечтите и желанията, които са отлагали във времето и не са имали смелост да реализират, и това преобръща живота им. Преоткриват себе си, приятелството, любовта и най-различни други неща. Цялата история е представена по забавен начин, като повечето неща, които се случват, са на ръба на абсурда, но водят към едно преоткриване и усъвършенстване на героите.

Нетрадиционното във филма е, че режисьорът ангажира един от секссимволите Орлин Павлов в ролята на вдетинен банкер.
Самият Ники Илиев пък се снима в ролята на Боян, състезател по кикбокс и шампион за юноши, който след това слиза от тепиха. Записал е медицина, но тайно съжалява за бокса и в един момент му се удава да се бие отново, но не е сигурен дали да го направи.

Любомир Ковачев, Ники Илиев и Орлин Павлов в сцена от “Живи легенди”.

На премиерата на “Живи легенди” режисьорът каза, че иска да прави филми, каквито той и хората около него биха искали да гледат.

В “Чужденецът” младият режисьор предприе дързък ход, като ангажира холивудската звезда Кристоф Ламбер, в “Живи легенди” пък режисира легендата Микеле Плачидо, известен у нас от сериала “Октопод”.

Когато двамата със съпругата му Саня Борисова написват сценария, им трябва чужденец, който да изиграе ролята на художник, живеещ в Монако. Лутат се измежду доста имена и тогава решават да ангажират Плачидо. 

В началото общуването е трудно, защото Ники говори английски, той италиански, пробват малко и на френски. Много мил и приятен човек. Снимките са в Монте Карло, в къща, построена върху скали, точно на брега на Средиземно море. В ролята на съпругата на Плачидо се снима Ана Мария Гюзелева, а на дъщеря му – Саня Борисова.