Най-големият син на Доналд Тръмп не може да си възвърне бащината обич. Той остава загубеният син, пише берлинският всекидневник “Дер Тагесшпигел”.

В края на една седмица с нечувани разкрития за ролята на президентския син по време на предизборната битка, иде реч за това, дали Доналд Тръмп младши е бил учудващо глупав или пък престъпник, когато една вечер е склонил да получи от руски източник компрометиращ материал за Хилъри Клинтън.

Защо не е информирал ФБР, защо е рискувал да извърши престъпление, най-вероятно държавна измяна? Това може да се обясни единствено със сложните взаимоотношения в семейство Тръмп – конкуренция между петте деца от три брака в стремежа им да спечелят благоволението на властния им баща, пише изданието.

През лятото на 2016 г. Доналд-младши съзира шанс да направи така, че да проправи пътя на баща си към Белия дом.

Това е и възможност да възстанови йерархията в семейството. Иванка, второто дете, от години е галеницата на баща си, а не първородният син, продължител на името Тръмп. Бащата се отнася към дъщеря си като към принцеса. Сред предизборния екип съпругът й Джаред Къшнър се радва на по-голямо влияние, отколкото синът Доналд и се е превърнал в престолонаследник на империята Тръмп.

Планът на Доналд Тръмп-младши да възстанови йерархията в клана започва  с британеца Роб Голдстоун, който отдавна е връзката с Москва при бизнес отношенията на фамилия Тръмп. В началото на юни 2016 г. той му изпраща имейл с предложение да се срещне с представителка на руското правителство. Тя ще му набави документи, които разобличават Хилъри Клинтън и са от изключителна важност за бащата Тръмп.
Дон, както приятели и познати наричат Доналд-младши, приема офертата с възторг и отговаря на имейла:

“Ако е така, както казвате, ми харесва.”

Цялото семейство Тръмп

Няколко дни по-късно организира среща с въпросната дама. В разговора участва зетят Джаред, както и тогавашният шеф на предизборния екип на Тръмп Пол Манафорт. Срещата е била разочароваща, твърдят сега участвалите в нея.

Но не това е важното. Забранено е всякакво сътрудничество с чуждо правителство с цел оказване влияние по време на предизборна борба. Освен това обещаната информация за мръсна кампания срещу Хилъри Клинтън не е от легални източници.
Планът на Дон да си възвърне позициите в семейството се проваля.

Предизборната борба се води  като “семеен бизнес”. Родата има по-голямо влияние, отколкото опитните съветници на Тръмп, припомня “Дер Тагесшпигел”.

Президентските избори са спечелени. Дон е далеч от Вашингтон. Той и по-малкият му брат Ерик трябва да ръководят фирмите на Тръмп, докато той е президент.

Сега на Дон му предстои да се яви пред разследващи руската афера парламентарни комисии, за да се разбере повече около фаталните имейли и срещата с руската пратеничка. Вероятно ще се намеси и прокуратурата. Най-късно тогава бащата ще трябва да загърби собствения си син. Или пък той ще въвлече родителя си в аферата. До този момент Дон неуморно твърди, че баща му не е знаел нищо нито за имейлите, нито за срещата.

“Накрая и при клана Тръмп всеки може да се окаже следващият. Отдавна медии в САЩ задават въпроса дали пък някой от членовете на семейството не е подал разобличаващите имейли на “Ню Йорк таймс”. Дали патриархът все още е в състояние да решава кой да се издига и кой да пропада?”, заключава публикацията в “Дер Тагесшпигел”.