Окръжната прокуратура в Пловдив е отказала да образува проверка за приватизацията на дялове от Международния панаир - Пловдив от дружеството "Пълдин туринвест". Зад последното, както и 51% от Панаира, стои пловдивският бизнесмен и до неотдавна член на ръководството на БСП Георги Гергов. Преди ден стана ясно, че обвинението е пратило до Общинския съвет отказа си да се занимава с доклада за дейността на дружеството и метода за приватизация на Панаира преди десетина години, изтотвен и внесен от тотавашния общински съветник под тепетата, а сега депутат от ГЕРБ Спас Гърневски. 

Мотивът на прокурорката Албена Георгиева  е, че проверки в "Пълдин Туринвест" - съвместното дружество между общината и Гергов и начина на придобиване на дялове от Панаира, е имало и през 2010-2011 година и те не са открили данни за закононарушения.

Самият Гърневски бе избран за представител на общината в "Пълдин туринвест" като общински съветник през 2016 г. В края на миналата година той внася в местния парламент доклад, в който се поставят въпроси за законността на приватизацията на Пловдивския панаир и начина, по който общината в крайна сметка се оказва с едва около 25% от собствеността в "Пълдин Туринвест".

Историята с Панаира и дружеството е още от 2006-2007 година и накратко е следната:

През 2006 г. общинският съвет в Пловдив учредява смесеното дружество „Пълдин туринвест“ заедно с Георги Гергов. Тогава в „Пълдин туринвест“ влизат 22 общински имота, сред които знакови къщи в Стария град, с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева. Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест“ - 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника. По-късно "Пълдин туринвест" купува малко над 50% от панаира. В момента община Пловдив притежава 23,89% в „Пълдин туринвест“ и на практика няма особено думата за делата както в тази фирма, така и в „Международен панаир Пловдив“ АД. 

В доклада на Гърневски се пита дали кметът тогава и Общинският съвет са знаели за маневрите с капитала, одобрявани ли са те и представителите на общината в дружеството уведомявали ли са Общинския съвет за взиманите решения в общото дружество. Както и законни ли са били вписванията на промени  в Търговския регистър. 

Отказът за разследване подрежи на протест пред Апелативната прокуратура в Пловдив. 

"Надявам се Общинският съвет да вземе решение да обжалва отказа от проверка на Окръжната прокуратура. Ако това не стане - ще обжалвам лично аз", декларира днес Гърневски пред Клуб Z.

От думите му стана ясно, че би имал право да обжалва в лично качество, въпреки че вече не е представител на община Пловдив в дружеството. Причината е, че през февруари е пуснал от свое име сигнала, пратен и от Общинския съвет, в окръжната прокуратура. Той е сезирал по случая и комисията за борба с корупцията в Народното събрание, на която е член.