"Наложи се да предотвратя Мирослав Боршош да не сключи незаконосъобразни договори", заяви пред БНТ министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Днес тя даде показания като свидетел по делото за НДК.

"Обясних защо счетох, че НДК е имал лошо управление. Изисквала съм от изпълнителния директор на двореца да се изпълняват в срок договорите, а те не бяха", каза Павлова.

Според нея няма разцепление в ГЕРБ по отношение на НДК и Боршош.

"Това, което министър-председателят предложи, бе да бъде променен принципалът", обясни министърката по повод казуса, че тя уволни Боршош, а Борисов го върна.

Павлова е убедена, че подготовката за европредседателството върви с много добри темпове. Вече сме представили приоритетите и работим с естонското председателство, което тече в момента.

"Ние имаме желанието да начертаем ясен план какъв да е пътят на Западните Балкани за членство в ЕС. Преспективата минава през пътната, железопътната и въздушна свързаност. Ще домакинстваме в София на всички министри на правосъдието и вътрешните работи по отношение на миграцията", допълни Павлова.

Лиляна Павлова смята, че е шанс за България да се покаже като лидер на Балканите чрез посредничеството между ЕС и Турция.

"Поставили сме си амбициозната цел да си защитим интересите в енергетиката - да не бъдем заобиколени. Като председатели трябва да сме балансьори, но и да си защитим българския интерес", каза тя.

Колкото до скандала с продажбата на земя за чужденци, това е въпрос на преговори. Първо трябва да постигнем консенсус по въпроса на национално ниво.