Доналд Тръмп вече навъртя първите си 6 месеца като президент на САЩ. Той встъпи в длъжност на 20 януари.

Това бе един нервен дебют на един бизнесмен и реалити звезда, станал изведнъж главнокомандващ, отбелязва Си Ен Ен. Периодът бе белязан най-вече от сблъсъци с политически противници и пресата, неизпълненото обещание за отмяна и замяна на "Обамакеър" и постоянното изникване на нови подробности за руската намеса в изборите през 2016 г.

Тръмп обаче постигна голям успех с назначаването на консервативния Нийл Горсъч във Върховния съд. Освен това висшите републиканци застанаха на негова страна в сблъсъците и се наслаждаваха на атаките му срещу традиционните медии.

Ето първите шест месеца на Тръмп в цифри.

Кой го одобрява?

Рейтингът на Тръмп падна до рекордно ниско ниво. Последното съвместно проучване на в. "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си показа 36 на сто одобрение. Според Ей Би Си това е най-ниският процент за първите 6 месеца за един президент от 70 години насам.

Още две проучвания показаха нисък рейтинг - 40% (Блумбърг) и 39% (Монмаут).

Но не всички новини за Белия дом са лоши.

Съвместно проучване на "Уолстрийт джърнъл" и Ен Би Си показа, че в избирателните окръзи, където Тръмп спечели изборите, той все още е популярен, като рейтингът му по тези места е 50 процента.

Митинги или пресконференции?

По време на първичните избори Тръмп не само редовно даваше пресконференции, но дори позволяваше да му задават въпроси, и то на живо, пред камера. Но след като стана президент, нещата изцяло се промениха. От 20 януари досега той е дал една единствена пресконференция.

Това го поставя далеч зад предшествениците му. През първата си година в Белия дом Барак Обама е дал 11 пресконференции, Джордж Буш-младши - 5, а Бил Клинтън - 12.

Тръмп не обича да се обръща и към симпатизантите си. След като встъпи в длъжност, с негово участие е имало едва 5 митинга. Те са само в щати, където той спечели - Флорида, Тенеси, Кентъки, Пенсилвания и Айова.

Колко закона е подписал?

Тръмп подписа десетки укази и президетнски декрети.  Някои действат по-успешно, други - не. Така например забраната за граждани на няколко мюсюлмански страни да посещават САЩ първо доведе до хаос и бе на практика спряна от няколко съдебни постановления. Вторият опит, който също доведе до редица дела, обаче успя да влезе в сила, макар и не изцяло.

Общо Тръмп подписа 42 закона. Най-важният е за защитата на разобличителите. Той бе приет с подкрепата на двете партии.

Когато обаче става дума за неща от първостепенна важност като инфраструктурата, данъчната реформа и/или замяната на "Обамакеър", Тръмп не е подписал нито един.

Международните договори, които САЩ напуснаха

Тръмп показва указа за излизане на САЩ от Транстихоокеанското партньорство.

Както обеща по време на кампанията си, Тръмп извади САЩ от две големи многостранни споразумения, подкрепени от администрацията на Обама.

В първия си понеделник в Овалния кабинет той подписа указ за излизане на САЩ от преговорите за Транстихоокеанското партньорство. Това бе от малкото му решения, приветствано и от двете партии.

Месеци по-късно Тръмп обяви от Розовата градина на Белия дом, че оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата. Докато демократите в цялата страна протестираха, той заяви:

"Бях избран от жителите на Питсбърг, не на Париж."

Кметът демократ на Питсбърг обаче побърза да припомни в туитър, че точно в този град убедително спечели Хилъри Клинтън.

Почти цяла минута ръкостискане с Макрон

Тръмп се срещна с доста чужди лидери през първите си шест месеца на власт, но вниманието привлече френският президент Еманюел Макрон. Двамата лидери имаха 6 допира на срещите си в Брюксел и Париж, по време на които изкараха общо почти цяла една минута в ръкостискане.

В Белгия те си стиснаха ръцете три пъти за общо 12 секунди. Сред тях бе и онова, което Макрон по-късно описа като "не съвсем невинно" и като "мига на истината".

Посещението на Тръмп в Париж за Деня на Бастилията бе по-малко напрегнато, но по-осезаемо. Той първо поздрави Макрон с 8-секундно ръкостискане, след това го прегърна два пъти на съвместната пресконференция - съответно за 3 и 7 секунди, преди да започне дългото ръкостискане за сбогом, продължило 29 секунди.

Тук има един важен подтекст, отбелязва Си Ен Ен. В движение Тръмп се учи, че дипломатичната част от това да бъдеш президент е нещо много различно от това, което той правеше по време на кампанията си.

Какви туитове пуска?

Откакто се закле на 20 януари, профилът @realDonaldTrump е пуснал туитове 991 пъти.

Президентът дискутира в микроблога си фалшивите новини и медиите 82 пъти. В 46 от случаите той споменава за създадените при управлението му работни места. Съперничката му на изборите Хилъри Клинтън е спомената 22 пъти. Предшественикът му Барак Обама обаче е споменат 36 пъти, а "Обамакеър" - 45.

Къде прекарва уикендите?

21 от първите си 26 уикенда в Белия дом Доналд Тръмп е прекарал в свои совствени имоти, носещи името му. 40 дни е бил в своите голф клубове.

Повечето време, откакто е президент, Тръмп прекарва в Белия дом или в имението си "Мар-а-Лаго" във Флорида. Понякога ходи и в Националния голф клуб "Тръмп" в Бедминстър, Ню Джърси.

Колко щата е посетил?

Като президент Тръмп е посетил общо 16 американски щата, като се брои и окръг Колумбия, където е Белият дом. Той е бил във Вирджиния, Пенсилвания, Делауеър, Флорида, Южна Каролина, Мериленд, Мичиган, Тенеси, Кентъки, Уисконсин, Джорджия, Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Охайо и Айова. В 10 от тези щати спечила Тръмп, а в 6 - Хилъри Клинтън.

Колко стени бяха построени с мексикански пари?

0 - и още толкова ще бъдат вдигнати в скоро време.

Тръмп дори говореше колко ще бъде дълга стената и как ще изглежда, както и защо хората трябва да могат да гледат през нея. Той даже смяташе по нея да има слънчеви панели като средства за печелене на пари за изграждането й.

Президентът твърдеше, че Мексико не само ще плати стената, но че мексиканците ще бъдат щастливи да го направят. Засега обаче няма сигнал, че това може да се случи.

Колко специални прокурора назначи и колко шефове на ФБР уволни?

По 1 - скандалът за евентуален сговор между хора от щаба на Тръмп и Кремъл се задълбочава. Президентът уволни съветника си по националната сигурност за лъжа и шефа на ФБР за неподчинение.

Това доведе до отказа на главния прокурор Джеф Сешънс да участва във всякакво разследване, свързано с изборите и Русия. Това стана повод за назначаването на специален прокурор за "руската връзка" - израз, който нито един президент не обича да чува. Този специален прокурор е бившият директор на ФБР Робърт Мълър.