Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) категорично възразяват против предложените и гласувани на първо четене от парламента изменения и допълнения на Закона на съдебната власт (ЗСВ). Това се казва в тяхно становище, изпратено до Народното събрание и правната комисия в парламента.

Те сочат четири забележки към мистериозния проект, вкаран с неясно какви мотиви мълниеносно от ГЕРБ и "патриотите".

Във връзка с предлаганите кариерни бонуси за членовете на ВСС след приключване на мандата им (т.е. - да си избират в кой съд, прокуратура и пр. да се върнат на работа, б.р.) от ВКС сочат, че те противоречат на принципите за кариерно развитие на магистратите, посочени в ЗСВ.

„Те разширяват кръга на правоимащи, които, противно на възприетото конкурсно начало, могат да избират органите на съдебна власт, в които да правораздават. Този подход принципно е неприемлив и по отношение на включените в чл. 195 , ал.З от ЗСВ лица, заемали длъжности в законодателната и изпълнителна власт, а мултиплицирането му не води до повишаване на качеството на правораздаване – напротив, генерира демотивиращи настроения сред магистратите“, мотивират се върховните съдии.

От ВКС добавят също, че още по-неприемливо е оповестеното в медиите намерение за допълване на законопроекта с норма, предвиждаща удостояване на членовете на ВСС след изтичане на мандата с по-висока от заеманата преди него длъжност.

„Изборните членове на ВСС приемат постовете си при ясни условия и престават да са магистрати. Те получават най-високите възнаграждения, предвидени в съдебната система – тези на председател на Върховен съд и Главен прокурор, без да изпълняват техните конституционни и законови функции. В продължение на пет години членовете на ВСС осъществяват административна и управленческа дейност, но не правораздават. Оповестените нови възможности за завръщането им в съдебната система създават специален ред извън условията, относими за всички останали съдии, прокурори и следователи и са лишени от разумна обосновка в системен и държавнически контекст“, пише в становището на ВКС по законопроекта.

По отношение на другата щекотлива тема - рестрикциите за членуване на магистрати в съсловни организации, различни от профилираните – на съдии, прокурори и следователи, върховните съдии сочат, че тези ограничения в правата на магистратите да се сдружават са безсмислени и водят до изключването им от демократичния дебат в обществото.

„Предлаганите забрани относно научната и преподавателска дейност на магистратите ще лиши обществото от изключителната им компетентност за развитие на правото. Чрез тях магистратското съсловие в Република България ще бъде изолирано и от международната юридическа общност“, категорични са от ВКС.

Оттам настояват „за преосмисляне на внесения законопроект след задължително обществено обсъждане“.

Законопроектът бе вкаран от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти и бе подкрепен от ДПС, като се очаква да бъде окончателно гласуван другата седмица (ДПС бе в основата и при предните промени в ЗСВ, замислени уж срещу тайни общества, да бъде вкарана специална формулировка - магистратите да казват кой в коя съсловна организация членува, б.р.)

Вече над 20 авторитетни съсловни и неправителствени организации изразиха отрицателно становище по поправките, с които се предвиждат редица забрани – за финансиране на съсловните организации, различно от членски внос и и дарения на членове, за членство на съдии, прокурори и следователи в организации на други юристи, забрана магистратите да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от “чужда държава или чуждестранно лице”, както и забрана за всички магистрати да участват в избирателни комисии при произвеждане на избори за народни представители, членове на Европейския парламент от България, президент и вицепрезидент на републиката и местни избори, припомня "Съдебни репортажи".

Само преди дни главният прокурор Цацаров - напротив, бе на точно обратното мнение. Той каза, че "безплатен обяд няма" - явно по повод финансирането на "непослушни" съдийски организации от източници, на които не може да им се хване краят - като "Америка за България".