Любопитна драма с имунитети на депутати от ГЕРБ и БСП се разви в Народното събрание днес.

В началото на днешното заседание групата на ГЕРБ организира любопитна акция в сградата на парламента. Депутати на Борисов се наредиха на опашка пред деловодството, а ПР-ите повикаха всички журналисти, без да им дадат обяснения защо.

Оказа се, че управляващите са открили, че заедно с искането на имунитета на депутата от БСП Манол Генов прокуратурата е изпратила и приложение с детайли за предполагаемото извършено от него престъпление. Близо месец по-късно ГЕРБ-ерите се досетили, че е добре да го разгледат. Защо бе нужно да бъдат събрани камери на половин дузина телевизии и журналисти от още десетина медии в тесния коридор пред деловодството, от което пострада малко дръвче, не стана ясно.

"Получихме сведения за разследването, които ни притесняват много сериозно, защото се говори, че вътре става въпрос за взаимодействие с организираната криминална престъпност в ромски махали и за купуване на гласове. Искаме приложенията към исканията за сваляне на имунитета, за да се запознаем с фактите, които са установени при разследването“, обясни Тома Биков.

Малко по-късно депутати на ГЕРБ разясниха, че според данните на прокуратурата Генов разговарял със затворник в Асеновград, на който пращал и пари. И поискаха оставката му като депутат.

Това, което пропуснаха да споменат, е че всичко това бе съобщено от прокуратурата преди седмици. Накратко, шумната акция не доведе до никаква нова информация за престъпления на Генов, който вече е не само без имунитет, но и привлечен като обвиняем.

Малко след това държавното обвинение съобщи, че иска имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.

"Искането се основава на данни, събрани лично от прокурор от Специализирано звено „Антикорупция" на СГП и потвърдени от проверка,  извършена от ДАНС", лаконично съобщават от обвинението.

Той пък обяви, че се отказва от имунитета си доброволно, но не каза всъщност в какво го обвиняват.

"Има група хора, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен, те са от левия спектър. С част от тези хора имам заведени дела. Други ми държат наеми. Те са пуснали жалба в ДАНС, ходих, давах обяснения, имам документи, имам договори, които през годините не са разплатени. Големи са сумите", заяви той, но отказа да отговаря на повече въпроси.

Главният прокурор Сотир Цацаров разясни по-късно казуса, като уточни, че срещу Мартинов ще бъдат повдигнати 5 обвинения - изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши нещо по служба, принуда по отношение на физическо лице. И разказа любопитен пример как депутатът е използвал името на премиера Борисов, за да осигури солидно количество суждуци.

Мартинов е общински ръководител на ПП ГЕРБ – Добрич. Член на общински съвет град Добрич. Член на постоянната комисията по „Териториално развитие, жилищна политика и строителство“ и постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ в общински съвет гр. Добрич. Собственик е на фирма, а като професия е записал "бизнесмен".

През април прокуратурата повдигна обвинение на Стилиян Митев, кумец на депутата от Добрич Живко Мартинов. Той е директор на една от най-големите дирекции в земеделското министерство – „Поземлени отношения и комасация“. Обвинението е за това, че е предоставил на две фирми част от плажа в Кранево, които са извършили незаконно строителство. Бащата на Митев с фирмата си „Митев“ ЕООД е наемател на частта от плажа, собственост на земеделското министерство, писаха тогава медиите.

Стилиян Митев се смята за близък до Живко Мартинов от години. С неговата благословия Митев е назначен в Областна управа в Добрич, а след това и в Министерството на земеделието, категорични са добричлии.

Според прокуратурата Митев предоставил близо 15 декара в района на северния плаж в Кранево, върху които незаконно са били построени малък хотел, заведение, кухненски блок, бунгала, павилиони и други. 

По едно съвпадение строителството на туристическия комплекс е извършено от концесионера на плажа „Макситур бряг на изгрева“ заедно с компанията „Митев“ ЕООД, която е собственост на бащата на Стилиян Митев – Димитър Митев.