Британският кабинет е приел, че свободното движение на хора за четири години, след като Великобритания напусне ЕС, ще бъде част от преходното споразумение, пише "Гардиън", позовавайки се на "висш източник" сред управляващите.

Привържениците на "мекия Брекзит" сред министрите твърдят, че вече са постигнали съгласие с всичките си колеги, че трябва да има преходен период, в който да е в сила сегашния режим на свободно движевие между Острова и континенталната част на ЕС.

То идва след седмици на "брутални" според изданието вътрешни войни в правителството, след като министър-председателката Тереза Мей изгуби мнозинството си в парламента на предсрочните избори на 8 юни, които сама предизвика с цел да го увеличи.

"Гардиън" е известен с близостта си опозиционната Лейбъристка партия.

Правителството е под натиск от бизнеса да постигне споразумение за преходен период, който да даде правна сигурност на фирмите и гражданите, твърди източник на вестника. По думите му преходната сделка, през която свободното движение ще е възможно, ще трае между две и четири години.

Междувременно "Политико" публикува днес анализ на девет начина "Брекзит" да бъде отменен и Обединеното кралство да остане в ЕС. Според изданието това е възможно, макар и малко вероятно от днешна гледна точка.

Деветте начина включват: промяна в общественото мнение; удължаване на двегодишния срок на преговорите за напускане, през които може да бъде свикан нов референдум; нови предсрочни избори и нов референдум; привържениците на оставането в ЕС да намерят силен изразител на своята кауза; реформа на самия ЕС; лейбъристката партия да се ангажира с оставане в ЕС, ако "Брекзит" бъде спрян; либералдемократите да получат по-голямо представителство от сегашните си 12 депутати; вътрешните борби сред консерваторите да обърнат сегашния им курс за излизане от ЕС; Великобритания отново да кандидатства за членство, след като е напуснала ЕС, да го добие след няколко години преговори без досегашните си привилегии като например отстъпката от вноските в неговия бюджет.