Летните температури във Франция можат да достигнат и да надминат 50 градуса по Целзий до 2100 г., съобщи в. "Индипендънт".

Това се казва в разпространен нов доклад на учени. Той е публикуван в специализираното издание Environmental Research Letters.

Така ще бъде счупен мрачният рекорд от 2003 г. Тогава в град Конкерак, недалеч от средиземноморското пристанище Монпелие, бяха измерени 44,1 градуса. Тогава горещата вълна уби 15 000 души само във Франция и още 9000 в Европа. В резултат френските морги бяха препълнени с тела на починали хора.

Ще става все по-горещо в страната, която е най-популярната туристическа дестинация в света, предупреждават специалисти.

Те се опитват да прогнозират какво ще се случи, ако към края на века има гореща вълна, подобна на тази в началото му. Това ще стане възможно след десетлетия на глобално затопляне.

Адски пек застрашава и пусjинни места като Долината на смъртта в САЩ, предупреждават учените. Там летните температури могат да се покачат с между 6 и 13 градуса по Целзий над измерените досега исторически рекорди.

През последните десетилетия летните сезони във Франция са особено горещи. Те се характеризират с интензивни горещи вълни и рекордно високи дневни температури, изтъкват специалистите. Абсолютният рекорд както в страната, така и в Западна Европа, е поставен през 2003 г. А тогавашните августовски жеги във Франция и Централна Европа са обявени за гореща мегавълна поради изключителните си характеристики.

Като използвали компютърни модели, учените се опитали да предвидят какво би се случило при такава мегавълна през 2100 г., когато се очаква средните температури да бъдат значително по-високи от днешните. Това ще стане в зависимост от парниковите емисии.

Специалистите стигнали до извода, че рекордните максимални стойности във Франция лесно могат да скочат над 50 градуса в края на века. Те обаче се застраховат, че резултатите могат да не бъдат такива зарази вида растения в страната.

Такива екстремални температури обикновено се наблюдават в пустинни региони.

Учените разделили Франция на пет региона. Най-високи били прогнозираните покачвания на изток и на запад - съответно 12,9 и 12,2 градуса.

На обратния полюс била областта Бретан -0 "само" с 6,6 градуса отгоре. В югозападният и средиземноморският региони скокът бил съответно 9,6 и 7,7 градуса.

Глобалното затопляне води до намаляване на дъждовете, чийто резултат е адска суша. А сушата пък води до горски пожари, при които изгарят милиони тонове от най-горния слой на почвата. От което следва, че реколтата може да бъде почти изцяло съсипана. Другият ефект от пожарите и изгорялата почва е, че пепелта отива в реките, което прави водата им негодна за пиене.