Тревогата от ядрените оръжия се увеличи, след като Северна Корея обяви в началото на месеца, че е изпробвала успешно междуконтинентална балистична ракета.

Това разгневи САЩ, а шефът на Пентагона Джеймс Матис заплаши Пхенян с "ефективен и убедителен отговор".

Изобщо реториката намеква за връщане към разширяването на ядрените арсенали по целия свят, пише в. "Дейли телеграф".

През декември 2016 г. руският президент Владимир Путин заяви на среща с висши военни, че сред главните цели през тази година ще бъде засилването на атомния потенциал.

Американският му колега Доналд Тръмп прибягна до туитър, за да обяви, че ще направи същото.

The United States must greatly strengthen and expand its nuclear capability until such time as the world comes to its senses regarding nukes

Тази реторика доведе до притеснения относно ядрения капацитет на света и непредсказуемостта на тези, които притежават бойни глави.

Сякаш светът е далеч от обуздаване, отбелязва "Дейли телеграф". Милиони килотонове са на въоръжение по света.

А ядрените световни сили имат близо 15 000 бойни глави. повечето от тях принадлежат на САЩ и Русия.

Смята се, че почти 10 000 от тях са на въоръжение. Останалите вероятно очакват демонтиране, сочат данни на Асоциацията за контрол над оръжията.

Кои страни имат ядрени оръжия?

5 са световните ядрени сили - Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. Те са официално признати за притежатели от Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Този договор признава и узаконява арсеналите на тези държави, но не предвижда те непрекъснато да ги произвеждат или поддържат. Напротив - те са поели ангажимента да ги елиминират.

Има още 4 страни, които имат атомни оръжия. Това са Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея. Те не са подписали договора и се предполага, че притежават общо 340 бойни глави.

На Русия и САЩ се падат 88 на сто от целия световен арсенал. Ако броим и демонтираните оръжия, процентите стават 93.

Колко смъртоносни могат да бъдат оръжията?

Ядрените оръжия от целия свят, чийто общ брой в момента е 14 900, са в състояние да погубят милиони хора и да изравнят със земята десетки градове.

Според проучване на "Дейли телеграф" комбинираната мощ на руските и американските арсенали е 6600 мегатона. Това прави една десета от цялата слънчева енергия, която Земята получава всяка минута.

Ако бъде хвърлена една B-83 - най-голямата бомба в настоящия арсенал на САЩ, тя ще убие 1,4 милиона души през първите 24 часа. Други 3,7 милиона ще пострадат, след като радиусът на термалната радиация достигне 13 километра.

Американската бомба B-83.

"Цар Бомба" е най-голямата бомба, изпробвана в СССР. Ако тя падне върху Ню Йорк, може да причини смъртта на 7,6 миллиона души и ще рани други 2,4 милиона. Ядрените частици могат да се разпръснат на площ от 7880 квадратни километра при скорост на вятъра 25 километра в час, което ще засегне още няколко милиона.

Руската "Цар бомба"

Арсеналите и на Москва, и на Вашингтон са регулирани от редица договори, ограничаващи броя и видовете бойни глави и системите за тяхното изстрелване.

Ако обаче някоя от двете страни погелае да увеличи ядрения си потенциал, както намекнаха Тръмп и Путин, тези споразумения могат да бъдат разклатени, а светът да бъде хвърлен в нова Студена война.