В турския курорт Бодрум  има много българи, но няма пострадали от земетресението. Това заяви посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски пред бТВ.

По думите й Бодрум се намира върху скала и земята не е била така податлива на труса от 6,7 по Рихтер, който удари региона.

„В лошите неща понякога има и нещо хубаво – приливната вълна е била нощем. През деня има много лодки и е щяло да има повече пострадали, може би дори жертви, ако е станало денем”, коментира тя.

Нейнски добави, че по летищата няма билети, тъй като много хора искат да се върнат.

По повод списъка със 77 българи, които имат забрана да влизат в Турция по подозрения във връзки с терористични организации, Нейнски посочи, че списъкът е много по-голям и най-много хора има от Русия, Франция, Германия и Белгия. Посланикът посочи, че се визират конкретно връзки с ИДИЛ.

Тя допълни, че българското посолство е направило запитване за това кои точно са хората, но нямат отговор.

„Теми, свързани с националната сигурност, са много деликатни. Счита се, че щом е свързано с националната сигурност, не изисква допълнителни подробности”, добави Нейнски.

Процесите в Турция са много динамични след опита за преврат. Най-голямата промяна е въвеждането на извънредно положение. Във всяка страна това значи съществена промяна на работата на институциите и ограничаването на граждански права, посочи още тя.

Според нея ситуацията в Турция е сложна за коментар, а отношенията между страната и ЕС имат своите пикове и спадове.

„Имаше едно замразяване на отношенията, което се счита, че се размрази на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Най-важното е да не бъде прекъснат диалогът”, категорична бе посланичката.

"В момента отношенията София –Анкара са много добри, може да имаме различия, но имаме добър регулярен диалог на различни нива", коментира още тя.

Имаше няколко примера на вмешателство на Турция в българските вътрешни работи, заяви Нейнски с уточнението, че посланиците могат да са наблюдатели, но не и участници в процесите в страната, в която са акредитирани.

"За нас споразумението за бежанците работи, но то е обвързано с темата за визовата либерализация (на турски граждани в ЕС)", добави тя.