"Атаката на европейската Инквизиция срещу Полша никога няма да успее, защото Унгария ще използва всички възможности да я пази и ще прояви солидарност с нея", заяви в емоционална реч в Румъния премиерът на Унгария Виктор Орбан. Той говори пред представители на унгарското малцинство в румънския град Бъйле Тушнад, Трансилвания.

Орбан нападна Еврокомисията заради заплахите срещу Варшава, че ще й отнеме гласа в Европейския съюз и ще й налага тежки глоби заради проблемите в съдебната реформа. 

Въпреки всичко снощи полският Сейм гласува спорната закон за Върховния съд и на практика управляващата дясна партия на Ярослав Качински вече ще има пълен контрол при назначаването на висши магистрати в страната, както и над процеса на правораздаване. Това изкара за пореден път на протест около 50 000 поляци във Варшава, както и по улиците на много други градове.

Многохиляден протестен митинг имаше и снощи в парка "Адам Мицкевич" в Познан.

„Заплахите за разследване срещу Полша никога няма да успеят", закани се Орбан.

И за да потвърди още имиджа си на "черна овца" в ЕС, подобно на Качински, унгарският премиер продължи с остри коментари срещу Брюксел. Според него "ЕС и унгарско-американският милиардер Джордж Сорос искат да направят една нова Европа - смесена и ислямизирана Европа". Обаче неговите огради, които спирали миграцията на мюсюлманите към Европа, щели да предотвратят тези планове.

Докато аз управлявам Унгария страната ще бъде оазис, в който "западноевропейските християни винаги ще могат да намерят сигурност". Орбан догодина ще се опита отново да спечели изборите и да управлява пореден -  четвърти мандат. Явно той още отсега е започнал предизборната си кампания.

"Трябва да се противопоставим на мафиотската мрежа на Сорос и на бюрократите от Брюксел. И да се борим с техните медии", призова той.

Унгарският лидер призна, че ниската раждаемост превръща Унгария в "застрашен вид".