"Трябва да използвате всички инструменти, за да си върнете това, което постигнахме за вас", заяви символът на победата над комунизма Лех Валенса пред десетки хиляди протестиращи в Гданск срещу съдебната реформа на правителството.

Лех Валенса призова пред паметника на жертвите на комунизма в Гданск да се запазят демократичните промени в Полша.

73-годишният Валенса припомни демократични промени, пояснявайки, че разделението на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна е най-важното постижение на движението "Солидарност", свалило от власт подчиненото на Кремъл правителство на генерал Ярузелски.

Той говори пред паметника на жертвите в корабостроителницата "Ленин", от където тръгна битката срещу комунистическата диктатура през 1981 година.

Носителят на Нобеловата награда за мир през 1983 г. подчерта, че винаги ще подкрепя борбата на поляците. Това бе изтълкувано от Асошиейтед прес като знак че той  няма да поеме водачеството на протестното движение.

Хората го аплодираха с възгласи "Лех Валенса" и "Благодарим Ви!".

Протестът във Варшава.

Повече от 50 000 протестираха снощи и в столицата Варшава срещу приетия от Сената закон за Върховния съд. С него на практика висшите съдии ще бъдат назначавани от правителството и парламента, а се създават и възможности за пряко влияние върху съдебните процеси. Това е четвъртия пореден закон, който поставя под политически контрол съдебната система в страната. Вълната от масово недоволство заля и дестки градове в цялата страна.

"Не искаме да се върне времето на комунизма, когато ни запушваха устите и съдиите издаваха присъди, диктувани им от партиината централа", заявяваха хората от митингите и протестите.

Демонстранти носеха петиция, подписана от стотици хиляди поляци.

Днес обаче реформата е предприета от дясната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински.

Европейският съюз и много правни експерти предупредиха, че промените носят със себе си отстъпление от демокрацията и тласкане на държавата към авторитаризъм.

Управляващата партия обаче продължава да защитава промените. Според Качински реформите в съдебната система са необходими, тъй като никога не са били преследвани бившите комунисти след колапса на социалистическия строй през 1989 г.

За довечера във Варшава са организирани нови масови протести. На тях демонстрантите ще призоват държавния глава да блокира всички нови закони за съдебната реформа. Президентът Дуда официално заема неутрална позиция, но е тясно свързан с управляващите. Говорител на президента заяви, че Дуда вижда някои пропуски в законодателството за Върховния съд. Но той не уточни дали държавният глава ще наложи вето или ще търси мнението на Конституционния съд. Дуда има 21 дни, за да се подпише под законодателството.

Брюксел вече предупреди Качински, че нарушава основни принципи на демокрацията. Очаква се идната седмица ЕК да реши какви мерки ще бъдат предприети срещу Полша. 

За първи път вчера и най-близкият западен съюзник на Полша - САЩ, изрази недоволство от приетия закон. Говорител на Държавния департамент коментира, че има признаци, че новите закони ще ограничат свободата на съда и ще отслабят върховенството на закона.

В България все още една част от членовете на ВСС се избират от парламента, което е чиста проба партиен избор, заради т.нар. квотен принцип.