Републиканците и демократите в Конгреса на САЩ са постигнали съгласие за нов законопроект за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, съобщи Ройтерс. Новият закон има за цел и да ограничи евентуалните опити на президента Доналд Тръмп да отмени санкциите срещу Москва.

Камарата на представителите трябва да гласува във вторник пакета от закони за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, съобщи лидерът на мнозинството Кевин Маккарти. Мерките ще ги „накарат да понесат отговорност за опасните си действия”, обясни той.

Проектозаконът задължава президента Доналд Тръмп да докладва пред Конгреса неговите предложения, които могат „значително да отклонят” политиката на САЩ по отношение на Русия – става дума за евентуални намерения за облекчаване на санкциите и за връщане на дипломатическите имоти в Мериленд и Ню Йорк, които Барак Обама нареди да бъдат опразнени от руските си обитатели. Конгресът има поне 30 дни, за да обсъди и да приеме или да отхвърли предложените от Тръмп промени.

Много конгресмени се надяват, че новият им законопроект ще изпрати предупреждение до Тръмп да не омеква срещу Русия.

Доналд Тръмп е подложен на критики след срещата си с Владимир Путин по време на Г-20 в Хамбург и думите му, че за него е било „чест” да говори с руския президент. В момента администрацията на Тръмп е разследвана за евентуални връзки с Русия по време на кампанията през 2016 г.

Републиканците и демократите държат на санкциите заради анексирането на Крим през 2014 г. и намесата в изборите за президент в САЩ през 2016 г.

Путин отрече да се е бъркал в изборите, а Тръмп каза, че не е заговорничил с руснаците.

Лидерката на демократите в Конгреса Нанси Пелоси каза, че „бруталното и неприемливо” поведение на Русия по време на американските избори и в Европа „изисква да наложим задължителни санкции колкото се може по-скоро”.