Изтече мандатът на руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, често свързван с предполагаемата руска намеса в американските избори, съобщи Ройтерс.

Съветник-посланик Денис Гончар ще изпълнява функциите му до пристигането на наследника на Кисляк, написа в официалния си профил в Туитър посолството.

Очаква се Кисляк, който заема поста от 2008 г., да бъде заменен от руския заместник-външен министър Анатолий Антонов, но номинацията му все още не е одобрена от Кремъл. 

Посланик Кисляк е свързан с обвиненията на САЩ, че Русия се е намесила в американските избори и кампанията "Тръмп" миналата година.

В петък в. "Вашингтон пост" съобщи, че Кисляк е бил подслушан от американските разузнавателни служби да казва на своите началници, че е обсъждал по време на кандидат-президентската надпревара през 2016 г. свързани с кампанията въпроси, включително важни за Москва теми, със сегашния правосъден министър и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс.

Сешънс, естествено, отрича да е водил подобен разговор. 

Бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Майкъл Флин беше принуден да подаде оставка през февруари, след като стана ясно, че не е разкрил съдържанието на свои разговори с Кисляк и е подвел американския вицепрезидент Майкъл Пенс за срещите си с руския посланик.