"Уважаеми господин председател, уважаеи госпожи и господа народни представители...", започва писмото на Пламен Орешарски до Михаил Миков и депутатите от 42-то Народно събрание. Датата е 23 юли 2014 г., часът е 17:59. Остава само минута до края на работното време на деловодството на парламента.

Писмото е само от две изречения - Орешарски подава оставка на водения от него Министерски съвет и декларира, че ще изпълнява задълженията си до избирането на ново правителство. Формален текст.

Това е най-дълго исканата оставка в новата българска история. Правителството на Пламен Орешарски е избрано на 29 май 2013 г. с подкрепата на БСП и ДПС, но и с т.нар. златен пръст от "Атака". 

Първата работа на новото мнозинство е да промени закона за ДАНС, като увеличи правомощията на Агенцията и облекчи условията за заемане на поста председател. Няколко дни по-късно става ясно защо.

На 13 юни 2013 г. рано сутринта Пламен Орешарски казва пред Народното събрание:

"Предлагам за председател на Държавната агенция за национална сигурност да бъде избран Делян Славчев Пеевски".

Пеевски е избран, а още същата вечер избухват многохилядни протести. На втория ден решението за избора на Пеевски е отменено, но протестите продъжават с искане за оставката на Орешарски. В първите няколко месеца протестите са многобройни, стига се до конфронтация с полицията - нощта на "белия автобус" от юли 2013 г. Протестите стават по-малобройни, но остават всекидневни. Засилват се отново наесен, когато Софийският университет е окупиран с искане за оставка. 

Всекидневните демонстрации продължават и през 2014 г., а Орешарски често е изненадван от протестиращи и се запознава с голям брой задни входове. Общо 404 дни.

През пролетта на 2014 г. България е принудена да се съобрази с изискванията на ЕС и да замрази участието си в "Южен поток". Разривът между "бащите" на правителството - Цветан Василев и Делян Пеевски, вече е необратим. На 6 юни 2014 г. ДПС оттегля подкрепата си за кабинета, а в края на месеца КТБ затваря.

Орешарски обещава да подаде оставка на 23 юли и прави това в последната възможна минута.