Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започна тази сутрин пътуването си до три страни от Персийския залив - Саудитска Арабия, Катар и Кувейт. Очаква се той да проведе разговори със саудитския крал Салман ибн Абдулазиз ал-Сауд, емира на Кувейт шейх Сабах IV ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, предаде БГНЕС.

Никой няма интерес кризата да продължава”, обяви Ердоган на летището в Истанбул, предаде АФП.

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обявиха скъсване на дипломатическите отношения с Катар, като обвиниха страната в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им работи. Турция показа подкрепата си за Катар, след като парламентът одобри на два пъти разполагането на турски военни във военновъздушна база в емирството.

Преди да отпътува за региона, Ердоган обвини „враговете”, че нарочно „разпалват напрежение между братя”. Така мюсюлманите се наричат помежду си, но едно от обвиненията към Катар е именно подкрепа за „Мюсюлмански братя”, които са опозиция на някои от режимите в региона.

Основната цел на двудневното посещение е създаването на диалог между страните, участващи в дипломатическата криза около Доха. От самото начало на кризата Анкара призовава страните за разрешаване на ситуацията чрез диалог. Дори по време на бизнес форум в Истанбул, Ердоган обърна внимание на този въпрос в пленарната зала. Той каза, че Турция полага всички усилия по отношение на кризата. По-късно в интервю за ВВС, турският лидер отбеляза, че "Анкара плаща висока цена за конфликта в арабския свят."

Преди броени дни страните от Персийския залив призоваха емирството да приеме шест принципа за борба с екстремизма и тероризма. От страната се иска още да договори план с конкретни мерки за тяхното изпълнение, с цел да се постигне решаване на ситуацията в Персийския залив. Четирите страни първоначално дадоха 13 изисквания за разрешаване на кризата, но Доха ги отхвърли.