На изборите в Индия за президент на страната беше избран Рам Нат Ковинд - бивш губернатор на северния щат Бихар. Изборът на кадидат, издигнат от управляващата партия не е изненада. Има обаче една подробност - преди обявяването на номинацията му, Ковинд е напълно неизвестен на индийските граждани, които по-късно го избраха за свой президент.

Изглежда само двама знаеха за неговата кандидатура. Премиерът Нарендра Моди и Бог", пишат местни медии.

24 часа след номинирането му от управляващата партия, името му е потърсено в Гугъл над 500 000 пъти.

Причината? Никой не беше чувал за него.

Ковинд принадлежи към далитите, т. нар. "нечисти" или "недокосвани".

Далитите са в дъното на индийската кастова система. Въпреки че тя е официално отменена от конституцията през 1950 г., дискриминацията в обществото е все още широко разпространена. Управляващата партия е обвинявана, че на практика продължава кастовото разделение и дискриминира далитите. Номинацията на Ковинд има за цел да покаже, че това не е така.

В Индия президентът изпълнява предимно церемониални функции, но когато не може да се сформира парламентарно мнозинство, ролята му е ключова.

Активистът за права на далитите Шандрабан Прасад обаче твърди, че не знае нищо за новоизбрания президент, въпреки че се познава с почти всички представители на кастата, които заемат държавни постове.

Никога не съм го чувал да заема позиция по проблемите на далитите.“

Друг писател и активист коментира:

"Той изглежда образован и съвестен човек, но никога не съм го чувал да коментира зверствата срещу далитите. Решението да бъде поставен далит на този пост е символично. Помогна ли назначаването на първият президент далит Нараянан на общността? Идеологията на партията не подкрепя каузата на далитите, така че това не променя нищо."

Журналистът Сидхарта Варадараян коментира пред Би Би Си:

"Партията избра човек, който не се отличава, не се появява пред медиите, политическата и идеологическата му ориентация са в синхрон с тези на Моди."

Според журналистът и жител на родния град на Ковинд Канпур Рамеш Верма, новоизбраният президент е предпочитал да стои далеч от спорове.

"Никога не съм го виждал да посещава мероприятия на далитите. Всъщност той никога не се е възприемал за лидер на далитите."

В малкото достъпни в YouTube видеоклипове на Ковинд става ясно, че той говори добре английски и хинди. Според активисти той е умерен човек, който "предпочита да избягва противоречията".

Ковинд е адвокат и два пъти е избран за представител в горната камара на индийския парламент.

"Близостта му до партията му е помогнала да се издигне", казва лидер на далитите и член на управляващата партия. "Моди и Ковинд се познават от дълго време. Не виждам нищо лошо в това премиерът да избере човек, с когото споделя общи възгледи."

Журналистите ли са виновни?

Шандрабан Пасван обвинява медиите за това, че Ковинд е неизвестен:

"Говорителите на далитите са последният избор на индийските медии."

Той казва също, че Ковинд има много постижения, които медиите премълчават.

Говорител на управляващата партия, също далит, който познава Ковинд от дълго време, коментира, че "президентският мандат на Ковинд ще помогне за излизане на преден план на истинските проблеми на далитите".

"Въпросът "Кой е Ковинд?" е показателен за състоянието на политическата журналистика в Индия", пише в туитър журналистът Суапан Дасгупта, смятан за близък до управляващите.

Кастовата система съществува в Индия от повече от 3 000 години и въпреки че официално е отменена с конституцията от 1950 г., продължава да предизвиква разделение в обществото. Според нея, има четири основни йерархични категории - свещениците, войните, търговците и работниците. Далитите, наричани "нечистите" или "недокосваните" не принадлежат към тях. Според индуистките вярания, ако някой от по-висшите касти бъде докоснат от далит, той се счита за омърсен и трябва да премине през пречистващ ритуал. На тях се падала най-мръсната работа - почистване на боклук и извозване на трупове. В продължение на векове им е забранявано да влизат в индуистки храмове и да четат религиозна литература, поради което често са оставали неграмотни.