До края на този месец проектът за нов антикорупционен закон трябва да бъде обявен за публично обсъждане, обяви пред БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Това ще даде възможност на депутатите да имат достатъчно време да обсъдят законопроекта, който да бъде приет до края на годината.

Цецка Цачева обясни, че в третия подобен законопроект „до голяма степен ще са въплътени текстовете от предходните два”. Народното събрание не успя да приеме нито един от подготвените проекти от екипа на бившия вицепремиер Меглена Кунева.

Правосъдният министър припомни, че приемането на новия антикорупционен закон е „ясно заявен ангажимент на правителството във връзка с изискванията на Механизма за сътрудничество и проверка”.

Цачева припомни, че при разработването на проектодокумента е имало гласове за запазване на възможността за разглеждане на анонимните сигнали за корупция и разработен вариант те да се проверяват и да се разглеждат, само ако се установи съответната степен на достоверност. Тези предложения, обаче, не са били приети.

От проекта е отпаднало и предложението за т. нар. „обратна тежест на доказване“ (т.е. обвиняемият да доказва невинността си), защото това би било в конфликт с основните принципи на правото.

Цецка Цачева не се съгласи с твърденията, че проектът за антикорупционен закон предвижда механичен сбор от действащи институции и прехвърляне на цели дирекции от една служба към друга.

„Все пак това не означава, че конкретни правомощия от ДАНС няма да преминат към този нов единен орган”, допълни министърката.

Според Цачева е необходимо към новия единен антикорупционен орган да има аналитично звено, което да разработва политиките за предотвратяване на корупционни практики, но предложенията за добавяне на разследващи функции в компетентността му биха влезли в „много широко противоречие със сега действащата система“.