Готви ли се социалната мрежа Facebook да навлезе в пазара на смартфоните? Този въпрос се поставя от години, но досега хората на Зукърбърг само са си партнирали с няколко компании. 

Няма да е първия път, в който голям техногигант в друга област се пробва да разработва свой хардуер - Amazon го направиха що-годе успешно с таблетите и смартфоните Fire. Но бяха изтикани бързо от висококонкурентният пазар.

Според Business Insider обаче Facebook вече имат секретна лаборатория, в който действителност разработват свой смартфон - и то модулен.

Концепцията за модулните смартфони е проста - вместо да си купуваш ново устройство, разполагаш с такова, чиито части са лесно сменяеми. Трябва ти по-добра камера - купуваш си само нова камера. Трябва ти повече памет, нов процесор, четец на пръстови отпечатъци - купуваш само това. За жалост експериментите в тази посока се оказаха сравнително неуспешни. Опитът на Motorola не бе особено популярен, а легендарният Project Ara на Google, който изглеждаше страхотно на промоционалните видеа, в крайна сметка бе затворен.

Освен слухове обаче при Facebook имаме и патент за модулно електромеханично устройство със заменяеми компоненти като говорител, микрофон, сензорен екран, GPS и дори телефон.

Той изтече наскоро в мрежата и изглежда наистина базов, но това е често срещано при описанията на нови устройства за патентното ведомство.

Business Insider обаче твърдят, че върху новото устройство работят в специалната лаборатория Building 8. А според техни източници в екипа са именно бивши разработчици от Project Ara.