Турция се отдалечава от Европейския съюз, a Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Анкара. Това заяви австрийският министър на външните работи Себастиян Курц в интервю за в. "Велт ам Зонтаг", цитиран от БГНЕС.

Курц отбеляза, че "ще продължи да се застъпва за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС."

"Европейският съюз най-накрая трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция. Не можем да си позволим да сме в зависимост от Анкара," каза Курц.

Според него, най-важно е самият ЕС да бъде в състояние да защити собствените си външни граници. Първият дипломат на Виена осъди "тази вълна от арести и уволнения в Турция след опита за преврат" през изминалата година и приветства мерките срещу Анкара, предприети тази седмица от германския му колега Зигмар Габриел.

"Преди няколко седмици, той ме критикува за моята позиция и ме обвини в популизъм", каза Курц.

Връзките между Германия, където живеят 3 млн. етнически турци, и Турция са обтегнати, особено след миналогодишния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. След него Германия вече спря 11 отделни оръжейни доставки за Турция, които включваха пистолети, муниции или компоненти за оръжия.

Отношенията допълнително и рязко се влошиха, след като във вторник турски съд реши шестима активисти да останат в ареста по подозрение, че са помагали на „терористична” група. Един от тях е германецът Петер Щойтнер.