В 19.45 часа на 132-ия км на магистрала "Тракия" край Пловдив вчера бяха задържани девет български граждани и пет незаконно пребиваващи у нас чужденци от Сирия и Ирак.

Срещу шестима от българите са повдигнати обвинения. Подробности за акцията бяха изнесени днес на извънреден брифинг от районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова и директора на ОД на МВР Атанас Илков, предад БГНЕС.

"Ауди" 8 и "Мерцедес" са първите два спрени автомобила. "Ауди"-то е било управлявано от 50 годишния Николай Д, а в колата е имало двама сирийци на възраст 20-22 години с документи за самоличност.

В "Мерцедес"-а, управляван от 33 годишния Любомир И. от Костинброд, е имало трима иракчани. След минути е спряно и "Пежо" с трима пътници, които нямат общо със схемата за прекарване на незаконно пребиваващи емигранти, но и 37 годишната Калина К. от Хасково, която по първоначални данни играе сериозна роля в организацията.

Групата е имала и пилотен автомобил, снабден със светлинна и звукова сигнализация, които са били задействани при спирането.

"Пежо"-то, управлявано от 36-годишния Камен В. от Костинброд се е движило 10 минути преди останалите и е имало разузнавателна роля. Най-възрастният член на групата, 50-годишният Николай Д. от София има професионално минало, свързано с МВР, но не е действащ полицай отдавна, наблегна гл. комисар Атанас Илков.

Той е работил в системата до 1988 г., няма криминално минало.

Нелегалните имигранти са насочени към лагера в Харманли. По първоначални данни, те са платили от 500 до 1000 евро за преминаването им от Турция през България.

Най- вероятно целта им е била страна в Западна Европа, но това още се уточнява. За този род престъпление, което включва подпомагане на незаконно пребиваващи или преминаващи чужденци чрез организирана група и с материална облага, законът предвижда наказание от 1 до 6 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв. Групата е била наблюдавана от два месеца.